Motivation till att skjuta upp resan..

Att skjuta upp en resa som varit planerad sedan länge tillbaka är ingenting man vill göra - av flera olika skäl.
Det kanske starkaste skälet är svårigheten till att finna ny motivation - ny motivation till att jobba vidare när man trodde man skulle varit ute på resande fot.
Ett annat skäl kan vara rädslan för att resan inte ska bli av överhuvudtaget, detta skälet är nog extra vanligt när man planerar en resa tillsammans med någon - detta eftersom det då är extra viktigt att båda parterna är eniga och står fast vid planeringen. Någon slags oro för att den andra parten ska dra sig ur eller ändra sig är nog långt i från ovanligt att känna. I vårt fall är denna rädsla långt mycket starkare hos Fredrik än hos mig - troligtvis då jag vet att risken för att Fredrik skulle dra sig ut är mikroskåpiskt liten - medan han kanske tvivlar något mer på mig - något han verkligen inte behöver göra.
Andra skäl kan vara att man tvingas lägga om en tidigare välplanerad resrutt, och att man i och med ett senare avresedatum inte lyckas pricka in lika ultimata tidpunkter för att besöka de planerade resmålen.
 
Varför tar jag då upp detta? Jo, det är nämligen så att det har uppstått en väldigt speciell situation på jobbet, på bara några månader har två kollegor sagt upp sig och en tredje blivit beviljad tjänstledighet från september. När detta blev känt insåg jag att det bara var en sak att göra - nämligen att meddela min chef om vår stundande resa - och därmed lämna besked om att också jag kommer att lämna. Ett avslöjande som föga förvånande togs emot något chock- och panikartat. Som efterverkan av mitt oväntade tillkännagivande har jag nu mottagit ett erbjudande som jag bara inte kan tacka nej till och som innebär att jag kommer jobba kvar till och med februari. Utöver rent ekonomiska förmåner för dessa fyra "bonusmånader" har jag dessutom fått beviljat tjänstledighet i 14månader med start 1 mars. Detta är nästan lite för bra för att vara sant.
 
Men trots detta helt uppenbara "offer not to refuse" har det inte var helt okomplicerat. Att skjuta upp resan tar tydigt hårt på Fredrik, inte minst då han mer eller mindre känner sig klar för att lämna allt redan idag. När det stod helt klart för honom att erbjudandet var på riktigt och att jag skulle tacka ja såg jag ångesten speglas i hans ansikte, och det gjorde ont. Det har varit tufft att hantera hans frustration och besvikelse. Det är inte det att han inte unnar mig detta, att han inte är glad för min skull - för det vet jag att han är. Men jag inser att jag måste ge han lite tid - så småningom kommer han förhoppningsvis till och med kunna se fördelar med det. Men tills dess håller jag lite låg profil - och håller ljublet inombords.
 
Rent konkret betyder detta bland annat:
1. Att avresan skjuts fram till 1 mars
2. Att vi kan spara ihop mer pengar till reskassan
3. Att vi måste stå ut ännu en kall vinter i Norge
4. Att reserutten måste läggas om
5. Att vi har en fast inkomst att komma hem till
 
Observera att detta är min lista över konkreta saker som detta innebär, ur Fredriks perspektiv ser denna lista troligen lite annorlunda ut, då hans känslor just nu skiljer sig väsentligt från mina.

Packlistan Jorden Runt


“In character, in manner, in style, in all things; the supreme excellence is simplicity.”
 
Att packa inför en jorden runt resa kan vid en första anblick verka överväldigande, men det är till viss del enklare att packa mindre inför en sådan omfattande resa än en resa i två veckor till exempelvis Frankrike. Av någon outgrundlig anledning så packar man alltid för mycket inför sin semester vilket bara leder till massa onödigt slit och kanske till och med onödiga utgifter om man har otur. Det är inte sällan jag återvänt hem med oanvända plagg. Inför en jorden runt resa så räcker det inte med att enbart inhandla saker som skal packas med - det krävs också att man ändrar sitt sätt att tänka. Det sättet man tänkt på innan skulle enbart leda till en för tung väska vilket i sin tur leder till bittra stunder, bråk och tjafs, mindre njutning, mindre frihetskänsla ("The things you own, end up owning you") samt överansträngda axlar och snea ryggar etc - allt för att man packat i för mycket. Med det inte sagt att vi kommer att släpa runt på våra väskor dagarna i ända - men vi ska ändå förflytta dom ett varv runt jorden - och det blir sammanlagt kanske ett par ton vi lyfter fördelat över ett års tid.
 
Jag gillar precis som så många andra minimalistiskt tänkande och att packa så lite som möjligt. Jag avgudar konceptet att ge sig ut i ex vildmarken med bara väskan på sin rygg som sitt nuvarande hem. Som citatet ovan lyder så är det ur det enkla som ypperligheter uppstår och att i princip bära sitt nuvarande liv och den närmsta framtiden på ryggen tror jag ger upphov till en enorm frihetskänsla som i sig är obeskrivlig. Det är den jag vill åt. Det är dessa och liknande knutpunkter i våra liv som betyder allra mest. Det är då vi mår som bäst.
 
Nyligen så var vi bland annat i Göteborg över påsken och stannade då till vid Femmans Sport inne på Nordstan. Väldigt bra butik ska tilläggas. Det slutade med flera timmars rundgång därinne sammanlagt - jag kunde inte fatta ett beslut utifrån vad som var bäst för oss att ta med även fast jag hade läst på innan. Det fanns så mycket bra grejer. Vi fick dock tillslut handlat lite grejer och det vi har inhandlat hittils är bland annat silkessovsäckar eller snarare överdrag till sovsäck men som går att använda som enkla sovsäckar, Marmot regnjackor, karbinhakar, supertunna handdukar, första hjälpen kit, Ultra Sil Daypack - som är supersmå ryggsäckar som kan rullas ihop till ingenting etc.
 
Det är också viktigt att förstå att det mesta kan inhandlas väl under resans gång. De flesta länder kan faktiskt tillgodose våra behov och det finns affärer även i andra delar av världen. Men sen finns också möjligheten att posta hem saker som inte behövs eller tvärtom - saker vi behöver kanske vi kan få hjälp med hemifrån så att någon postar det till oss. Alternativ finns i alla fall.
 
Nedanför följer bilder på de en del av de prylar vi köpt in hittils. Notera att det inte är säkert att vi kommer att packa allt eftersom vi vill hålla oss till en vikt på max 10 kg per väska. Jag har också bifogat ett första utkast av vår packlista - allt står inte med ännu och allt som står med är inte klart att det ska med - så återigen kommer vi troligtvis inte packa allt. Det är en bara en översikt som är sammansatt av det allra bästa från ca 30 sidor på google om just packlistor för en jorden runt resa - och saker och ting kan läggas till samt strykas och plockas bort. Men någonstans måste man ju börja och jag arbetar alltid utifrån att först skaffa mig en översikt för att sedan gå in på detaljer och börja beta av. Vid en första anblick på packlistan så kan den verka ganska lång, men notera att mycket utav grejerna är väldigt små och lätta saker som knappt väger något alls. Viktgränsen går ju vid 10 kg och blir det för tungt så ryker saker med en gång utan tvekan. Vi kommer dessutom inte köra med dubbla uppsättningar på allt. Bara för att det ligger en 10-15 karbinhakar på bordet så innebär inte det att alla skall med - även om nu just det inte väger särkilt mycket. Men var sak har sin vikt och även de minsta saker ger sammantaget utslag på den slutgiltiga vikten.
 
De saker jag satt inom parentes på packlistan eller inte markerat fetstilt är jag tveksam på om jag vill ha med, det står egentligen med för att jag ska kunna bolla det fram och tillbaka med mig själv samt Sofia - och väga för och nackdelar med just den specifika prylen. Ta Burn Jel som exempel, vilket står under Första Hjälpen - det känns faktiskt ytterst tveksamt att den kommer att komma med. Bränner man sig så går det ju att köpa på plats oftast. Och så är det ju - i princip allt vi tar med oss går att köpa i andra delar av världen också - även om man nu tenderar att packa ungefär som om det skulle vara en omöjlighet. Men däremot är det så att vi kommer att röra oss i områden som är väldigt avskärmade från de bekvämligheter vi är vana vid (allt från Borneos Djungel till Sibirisk kyla) - och jag är den typen av person som hellre är förberedd än oförberedd. Sen kan jag erkänna att jag ibland tenderar att vara lite väl extrem när det kommer till vissa saker - jag skenar lätt iväg när jag väl snöat in på något. Lyckligtvis så har jag en förmåga till självgranskning så förr eller senare kommer jag på mig själv och ändrar då snabbt och lätt mitt tänk. Vi kan ta Överlevnadskitet som ett exempel. De flesta som ska ut på en jorden runt resa ägnar nog ingen större tankemöda åt att tänka på extrema situationer som kan uppstå - tyvärr (i förhållande till vikt) eller kanske lyckligtvis (fortsätta leva gör man ju gärna) så gör jag det. Man vet ju aldrig när en "katastrof" inträffar. Och har du då ett litet kit på ca 150 gram som fungerar som din livslina och därmed räddar ditt liv - så tycker i alla fall jag att det är värt den lilla plats det nu tar och den extra tyngd som läggs på dina axlar. Sen kan folk säga vad dom vill om det - men jag gamblar inte med sådana saker. Förhoppningsvis slipper vi dock att använda det överhuvudtaget.
 
Så nu har ni fått en första inblick i vår packlista och några av de inköp vi gjort fram tills dags dato. Ytterligare inköp väntar runt hörnet och packlistan är i skrivande stund relativt klar. Jag har nu istället börjat finslipa packlistan samt börjat gå in i detalj vad som är nödvändigt och vad som inte är nödvändigt. Fler bilder lär säkert dyka upp så småningom och just nu sitter jag och längtar efter den kommande lönen för att på så sätt kunna köpa in lite mer av de saker som står på packlistan.
 
 
 
 
 
 

Ett urval av de bästa produkterna vi tar med oss på resor
 
 
 
 
 
 
  
Visa fler inlägg