Förberedelser: Överlevnad

 
"It is not the strongest of the species that survives, nor the most intelligent. It is the one that is most adaptable to change"
 
I början av år 2015 satte jag som mål att läsa 52 böcker, en bok varje vecka. Jag satte det målet för att jag känner en inre törst för kunskap som på senare år bara har vuxit sig starkare. Även om min utbildning är medioker och det nu var ett antal år sedan jag senast satte min fot på en läroanstalt, så har jag aldrig slutat att studera, jag har bara skiftat mitt fokus från den svarta tavlan till allt det som finns därute i den vida världen, bortom skolbänkar och läroböcker. Jag antar att jag var korkad nog som ung att köpa illusionen av att endast "nördar" satt med näsan begravd i böcker på sin fritid men jag är glad över att förståndet slutligen segrade över idiotin och alla förnekelser.
 
Jag uppnådde inte mitt mål att läsa 52 böcker, men däremot så skapade jag en ny god vana som för alltid kommer att fungera som en aldrig sinande visdomskälla och under 2016 har jag fram till dags dato läst bland annat The Art of War, Da Vinci Koden (ja det var 13 år sedan jag köpte den), Räddaren i Nöden, Walden och The Monk who sold his Ferrari. Kriterierna är att läsa böcker på såväl svenska, engelska och norska.
 
För tillfället så läser jag Överlevnadshandboken som är skriven av John Wiseman - en före detta soldat i en av världens mest berömda elitstyrkor SAS (Special Air Service) som utöver Navy Seals avlar fram rejält tuffa grabbar - the best of the best. I den får man tips hur man överlever i naturen i alla klimat till lands och till sjöss. Komiskt nog så köpte jag den här boken för ca 14 år sedan, men har trots det aldrig läst den från pärm till pärm så nu kände jag att det var hög tid att skrämma bort dammråttorna och plocka ned den från bokhyllan.
 
Jag läser inte Överlevnadshandboken enbart som en grund inför Jorden Runt Resan, även om det nu kom fantastiskt lägligt, utan för att överlevnadstekniker som presenteras i boken alltid har intresserat mig. När jag tänker på det så poppar alltid en film upp i skallen som jag såg för första gången för många många år sedan nu - och som jag troligtvis har sett hundra gånger vid det här laget. Den heter På Gränsen (The Edge) och bjuder på skådespeleri av världsklass av bland andra Anthony Hopkins och Alec Baldwin. Antar att filmer som den har inspirerat mig till att alltid vilja vara redo. Redo för det oförutsägbara. 
 
 
Nej, förhoppningsvis så kommer vi inte att krascha på en öde ö eller gå vilse i djungeln men mitt sunda förnuft har alltid viskat till mig att jag är förbannat korkad om jag inte lär mig i alla fall grunderna i överlevnad. Det skadar ju inte direkt. Och olyckor och missöden är inget man planerar för i livet direkt. Man vet aldrig när det inträffar. Rätt vad det är så står du där och är tvungen att överleva i främmande och farliga miljöer - annars är det bye bye!!! Kritiker och cyniker kan gärna skratta och skaka på huvudet, men vi ska röra oss över hela jorden i de flesta världsdelar - såväl till sjöss som till lands så jag tar inga onödiga risker. Dessutom har folk dött av mindre saker - som att drunkna i en skål med soppa, halka på ett bananskal och bryta nacken eller för all del klämmas till döds på altanen i en solstol.
 
 
0 kommentarer
publicerat i Fredrik skriver, Före avresa;
Taggar: Backpacking, Gerber Bear Grylls Basic Kit, Gerber Grylls Ultimate Kit, John "Lofty" Wiseman, Navy Seals, Special Air Service, The Edge, Överlevnadsguiden, Överlevnadshandboken

Vi fortsätter söderut

Vidare på vår resa genom Sydamerika blir det troligtvis ett besök i Ecuador som ligger på Sydamerikas västkust.
 
Kanske blir det ett stopp i världens näst högst belägna huvudstad (efter La Paz i Bolivia), Quito - närmare bestämt 2850 meter över havet.
 
 

Och inspirerade av SVT:s serie "Familjer på äventyr" kan det nog också bli en visit till denna lilla charmiga kuststad, vid namn Montañita (dit familjen Gunnarsson reser i Avsnitt 4, säsong 2)
Länk: http://www.svtplay.se/video/6856189/familjer-pa-aventyr/familjer-pa-aventyr-sasong-2-avsnitt-8
 

Förhoppningsvis får vi då möjlighet att uppleva några kvällar på stranden som denna
 
 
 
Bilder från:

I Nordligaste Sydamerika

Segelbåten som förhoppningsvis ska ta oss från Panama till Colombia ankommer i så fall till den vackra byn Cartagena i Norra Colombia. Byn är uppkallad efter den spanska byn Cartagena och därav är den gamla mysiga bydelen i mångt och mycket inspirerad av spansk kolonistil.

 
Värt ett besök och eventuellt en vandring eller cykeltur kan nog Cocora Valley vara. Det är en vacker dal i Colombias innland, mest känd för sin vackra natur och sina unika Vaxpalmer.
 
 
Precis som på alla andra resmål måste vi givetvis prova på lokalmat, och ett populärt snacks i Colombia ska tydligen vara dessa Empanadas - som är friterade bröd eller degbitar, oftast med kött- och/eller grönsaksfyllning.
 
 
 
Bilder från:
 
 
 
0 kommentarer
publicerat i Resrutt, Sofia skriver;
Taggar: Backpacking, Jorden Runt, Jorden Runt resa, Resa, Reserutt, Sevärdheter Jorden Runt, Upplevelser, cartagena, cocora valley, colombia, empanadas, matkultur, sydamerika, valley del cocora
Visa fler inlägg