Sevärdheter Jorden Runt

Det finns så otroligt mycket att se och göra på en jorden runt resa att ens försöka bryta ned det i strukturerad form kan verka överväldigande vid en första anblick. Det är det också och det tar sin tid, men det är inte omöjligt. Min vilja att få en så tydlig översikt som möjligt över varje land och dess rikedomar handlar inte om att i förväg strukturera upp en hel resa och på så sätt skapa en redan färdig mall för hur vår resa kommer att se ut exakt - till punkt och pricka. Nej, det är väldigt långt ifrån sanningen. Jag har inga som helst avsikter att på förhand bestämma hur vårt liv ska se ut de 12 månader eller mer som vi är på resande fot, för det skulle ta udden ur hela upplevelsen och mer eller mindre döda den spontaniteten vi önskar att utöva. Hade vi velat genomföra en sådan resa så hade vi gått till närmsta resebyrå och bett dem skräddarsy den åt oss. För att förklara så kortfattat som möjligt vad det är som driver mig i mina arbetsmetoder så passar ett ord väl in i sammanhanget: FÖRBEREDD. Jag älskar att vara förberedd och veta saker innan jag faktiskt planerar att utföra dom. Nu är vi nere på detaljstyrning igen men det är bara så jag funkar. Det här är egentligen inget ovanligt. Det är ju den mest naturliga reaktionen oavsett vem du är att i förväg kolla upp sevärdheter och äventyr på de platser du planerar att besöka. Många gör så före sina resor, men långt ifrån alla. Få gör det nog inför en jorden runt resa just för att det till synes verkar som ett enormt stort och tidsödande projekt.
 
Att vara förberedd är bättre än att vara oförberedd, men inte alltid. Det är just den här den mixen som gör det hela så spännande. Ja vi ÄLSKAR spontanitet, men ja vi vill också vara FÖRBEREDDA på vad som finns att uppleva just för att kunna blanda spontana, go with the flow, galej med medvetna steg mot ett förutbestämt mål.
Jag är också av den åsikten att det vore fruktansvärt tråkigt att missa ett av världens sju underverk, när man ändå är i krokarna, just för att man var dåligt förberedd eller helt enkelt väldigt ouppmärksam. Chansen är liten, men visst tusan kan det ske. Att man exmpelvis besöker ett land väl i asien som man troligtvis aldrig kommer att besöka igen, men missar ett av det landets mest spännande och världskända kulturella arv. Tråkigt! Det är ju inte världens undergång men poängen med det hela är att det aldrig skadar att vara påläst.
 
Hur ser det ut i dagsläget?
Jag har strukturerat upp just den här delan av vår jorden runt resa i ett excel dokument utifrån sex olika kategorier och dessa kategorier står givetvis för de sex olika världsdelarna som vi planerar att besöka nämligen: Afrika, Asien, Oceanien, Nordamerika, Sydamerika samt Centralamerika även om det nu inte räknas som en enskild världsdel så är det så jag delat upp det. Europa har vi inte tänkt att resa runt i, även om faktum kvarstår att vi givetvis påbörjar resan i Europa samt avslutar resan i Europa genom vår färd längs Transsibiriska Järnvägen och sedan hemåt.
 
Den här så kallade "sevärdhetsmallen" är uppbyggd på följande sätt: 
Varje världsdel innehåller de länder vi från början alltid varit intresserade av att besöka, samt länder vi möjligen kommer att vilja besöka och länder vi mer eller mindra bara reser igenom på vår värd mot ett mer spännande mål.Varje land har jag sökt på i Google och läst igenom de första 10 sidorna i sökresultaten för att på så sätt beta av och samla in de absolut mest intressanta sevärdheterna och topp 10. Det kanske låter som ett extremt omfattande arbete men jag tycker att det är väldigt kul och ser det inte alls som ett nödvändigt ont. För mig är det bara underhållande och intressant att lära mig mer om de länder vi planerar att besöka och vad som finns att uppleva. Till varje upplevelse/sevärdhet så har jag bifogat kommentarer som underlättar för oss väl på resande fot. Kommentarerna innehåller bland annat en förklaring på vad det är för något samt annan viktig information i anknytning till sevärdheten - information som snabbt och lätt ger en översikt.
 
Vissa av sevärdheterna i respektive land har jag markerat gula just för att dessa verkar extra intressanta. Vissa av länderna har jag markerat gröna just för att de är toppländer - dvs länder där vi "planerar" att spendera något längre tid, som en följd av att det finns mycket att uppleva.
 
Det skall också tillgäggas att anledningen till att jag har tänkt om och börjat lägga in information kring jorden runt i excel dokument och liknande är för att det skal vara lätttillgängligt på ett USB-minne, på datorn eller i mailen osv. I början skrev jag nämligen ned allt det här i mitt jorden runt häfte och i min jorden runt bok men det känns bara onödigt att släpa runt på något som tar plats och lätt kan komma bort. Har jag det på datorn, i mailen och på ett USB-minne som är lösenordsskyddat så har jag dessutom säkrat upp. Vi tänker absolut inte släpa runt på massa reseböcker eller liknande även om jag köpte en resebok från Lonely Planet nyligen över hela världen. Den har jag bara tänkt läsa igenom och plocka ut det mest intressanta. Arbetet fortsätter :)
 
 

Tjänstledighet skriftligen bekräftad

Igår mottog jag ett brev om att min tjänstledighetsansökan blivit beviljad, och även om jag redan fått det bekräftat muntligt känns det speciellt. Vårt äventyr känns på något sätt ännu mer verkligt.

Från 1mars 2017 till 30april 2018 kommer jag att vara tjänstledig - och även om det är lång tid kvar så har jag givetvis redan startat nedräkningen. Idag återstår det 285 dagar.

Om ett år från nu är vi möjlighen i Sydamerika, kanske vandrande upp till Machu Picchu längs den välkända Inkaleden, eller eventuellt i USA där vi planerar en Roadtrip från kust till kust. Men var vi kommer befinner oss exakt beror lite på när vi väljer att starta vår resa, det är möjligt att vi bestämmer oss för att starta ledigheten med en tid i Sverige för att få träffa vänner och familj innan vi reser ut i världen, men främst beror det på hur spontana vi väljer att vara, och i hur stor grad vi kan hålla oss till den planerade resrutten. Planeringen och resrutten är dock inte tänkt som en given mall som vi strikt ska försöka hålla oss till, uten den är främst tänkt att fungera som ett verktyg för budgetplaneringen och för att försäkra oss om att vi vet vart vi vill, och för att vi ska vara relativt eniga om det.
 
Efter beskedet om vårt nya avresedatum har resrutten fått läggas om något, och så småningom ska vi självklart dela med oss av den - men vi kommer nog behovas fila på den ytterligare lite innan vi är redo för att publicera den.
Visa fler inlägg