150 dagar kvar och fast i Malariatablettsdjungeln..

Jag vet att vi är ganska värdelösa på att uppdatera här för tillfället men det betyder inte att planeringen eller längtan har stannat av. Tvärtom är planerandet ständigt igång och längtan ständigt närvarande.

Ännu en månad har passerat och nu återstår enbart 5månader av jobb och vardagsliv innan äventyret står för dörren, och idag är det exakt 150 dagar kvar till 1mars. Det firade vi lite i förväg igår kväll med filmkväll, ost och frukt (samt kex för Fredrik då jag avstod från det eftersom jag kört igång med ett par sockerfria veckor).

Igår gick jag även igenom en karta över malarians utspridning i världen för att kunna fatta ett beslut om vad för malaritabletter vi ska satsa på inför resan. Det har för oss stått mellan två olika typer som sägs vara ungefär lika säkra i fråga om skydd mot malaria men med stora skillnader i andra avseenden. Tabletterna vi väljer mellan är Lariam och Malarone.

Malarone är tabletter som tas dagligen (1tablett per dag) med start dagen före inresa till ett malariaområde och som man fortsätter att ta i en veckas tid efter det att man rest ut ur malariaområdet. Dessa tabletter var de vi tog vid vårt besök i Amazonas i Brasilen sommaren 2014 och vi vet därför att dessa fungerar bra för oss utan biverkningar eller annat. MEN det blir en himlans många tabletter att packa med sig för en närmare 14 månaders lång resa. Självklart kommer vi inte att befinna oss i malariadrabbade områden hela tiden men totalt sett handlar det om ganska många områden och därmed väldigt många paket med tabletter. Dessa tabletter ska mer eller mindre var omöjliga att få tag på utanför Sveriges/Norges gränser vilket betyder att vi måste dra runt på de under hela resan och därmed måste vara säkra på att vi har med oss tillräckligt många så det med säkerhet ska räcka.

Lariam är den andra typen av tabletter som istället bara tas en gång per vecka, men helst med start 3 veckor (minst 1 vecka) innan inresa till malariadrabbat område och dessutom 4 veckor efter man lämnat malariaområdet. Dessa tabletter har dock ganska stora risker för obehagliga biverkningar så som mardrömmar, depression och ångest och vi har därför fått rådet om att prova dessa på hemmaplan innan, om vi anser det smidigare med ett piller i veckanvid långa vistelser i malariaområden.

Vad har vi då kommit fram till? Jo, Fredrik sa väl mer eller mindre nej till Lariam så fort han hörde om dess relativt vanliga biverkningar (ca 1/10 upplever någon av ovan nämnda biverkningar) då han inte tyckte det var värt att riskera detta ens på hemmaplan. Jag har däremot varit något mer osäker på hur jag ska göra, men efter att ha gått igenom alla eventuella malariaområden vi kommer att besöka har jag nog tagit beslutet att köra på Fredriks spår och köpa på mig en hel hög med Malarone tabletter trots allt. Har räknat mig fram till att vi kan komma att behöva i runda slängar 15askar per person, och inser att det är bäst att vara på den säkra sidan för att inte riskera att antingen tvingas avstå från att besöka ett resmål pågrund av tablettbrist eller kanske än värre riskera att gå runt helt oskyddade. Men helt säker är jag alltså inte, men så har jag har också funderat på när det hade varit en bra tidpunkt för att testa Lariam innan resan och då riskera att drabbas av dess biverkningar mitt uppe i en hektisk period på jobbet till exempel, kanske inte det mest genomtänkta. Så sammanfattningsvis lutar det åt att packa med oss massor me Malarone askar. Turligt nog har paketpriset för dessa tabletter halverats från dryga 300kr då vi reste till Brasilen till 170kr tack vare att patenttiden har löpt ut, annars hade det kunnat bli en otroligt dyr historia.

Visa fler inlägg