Översikt Resrutt

"The art of travel is to deviate from one’s plans"
 
Nedanför följer en ungefärlig resrutt för vår jorden runt resa som är sammanställd på Travellerspoint.com.
 
Hela resrutten blir i dagsläget 3.5 varv runt jorden sammanräknat - dvs ca 139 000 km, med tillfälligt stopp/genomresa i mellan 30-40 länder. Detta är dock väldigt högt räknat (fågelvägen) och inte alls en exakt bild av slutresultatet just för att vi kommer, som nämnt tidigare, ge vika för spontaniteten och kanske helt och hållet hoppa över något land som nu står med på listan. Tanken är att det inte ska bli för mycket fläng fram och tillbaka och känner vi att det blir för stressigt så slår vi av autopiloten och cruise control - för att stanna längre än planerat på ett ställe om vi finner ett guldkorn, vilket är högst troligt. Grundtanken är inte att hinna se och göra så mycket som möjligt - även om den tanken till viss del finns där - utan det är att i största möjliga mån bara njuta av att ta dagen som den kommer, uppleva olika kulturer och träffa människorna som lever sina liv på helt andra sätt jämfört med oss själva - leva i nuet och framförallt njuta av FRIHETEN vi har skapat oss själva.
 
 
 
 
Nedan följer en kortfattad beskrivning till ovan bifogad bild:
 
1. Start - Första flygresan från Göteborg till Mexico City. Efter några dagar vidare mot kusten och Cancun/Playa Del Carmen för sol och bad etc.
2. Från Mexico vidare igenom hela Centralamerika med i första hand buss som färdmedel: Belize, Guatemala, Honduras, (El Salvador), Nicaragua, Costa Rica, Panama.
3. Segling några dagar bland paradisöar från Panama till Colombia.
4. Från Colombia vidare ned med buss i Sydamerika och via Ecuador, Peru, Chile och eventuellt in i Argentina och Buenos Aires.
5. Eventuellt flyg från Buenos Aires, om inte det så flyg från Santiago i Chile till San Fransisco i USA där vi påbörjar vår Road Trip från kust till kust tvärs över hela landet med stopp i bland annat Los Angeles, San Diego, Las Vegas, Dallas, Houston, New Orleans, Orlando, Miami och Key West. Enkla motell och campingar längs vägen blir vårt boende de dagar vi inte övernattar i bilen. Beror helt på vilken typ av fordon vi väljer för vårt äventyr.
6. Flyger vidare mot antingen Japan eller Fiji, beror helt på tid och hur vi tajmar med väder och vind.
7. Från Japan eller Fiji vidare till Hong Kong där vi bland annat måste fixa visum till Kina och eventuellt Ryssland i samma sväng.
8. Vidare in i Kina för att uppleva detta enorma land med en spännande kultur och uråldrig historia.
9. Flyg mot paradisön Bali, där sol och bad väntar samt diverse utflykter.
10. Från Bali tar vi oss troligtvis till Sri Lanka strax nedanför Indien för att sedan ta oss vidare mot Afrika.
11. Vi tar oss upp landvägen med tåg/bil genom Sydafrika ända upp till Kenya med stopp i bland annat Kapstaden, Johannesburg, Lusaka, Dar Es Salaam, Zanzibar och Nairobi för att längs vägen uppleva bland annat utsökta vingårdar, Victoria Falls, safari i Krugerparken, Masai Mara och Serengeti och mycket mer.
12. Från Kenya flyger vi vidare till Indien och luffar oss igenom hela landet med stopp i eventuellt Bombay, Calcutta, New Delhi och Agra.
13. Via Indien reser vi till Nepal (världens tak) och Tibet för att socialisera och meditera med buddistmunkar i sina högt belägna tempel.
14. Vi flyger vidare till Nya Zeeland som vid det här laget är så långt hemifrån vi kan komma - här väntar en Road Trip igenom hela landet via bland annat Auckland, Christcurch, Wellington och Queenstown med äventyr som ger adrenalinkickar på hög nivå.
15. Från Nya Zeeland flyger vi kanske vidare till Burma och drar en tågluff igenom hela Sydostasien, med enstaka flyg då tåget är uteslutet. Vi tar oss igenom bland annat Vietnam, Laos, Kambodja och Thailand.
16. Vi tar eventuellt tåg från Bangkok ända ned till Singapore med den berömda Eastern and Oriental Express - via Thailands paradisöar och Kuala Lumpur.
17. Ett besök till Borneo är ett måste för att uppleva uråldrig regnskog och nomadiskt urfolk och vi tar oss igenom staterna Sabah och Sarawak.
18. Från Borneo bär det av mot Australien och ännu en Road Trip längs guldkusten från troligtvis Melbourne ända upp till Cairns via Sydney, Canberra och Brisbane. Vi sover i bil eller på campingar längs vägen.
19. Härifrån tar vi oss upp mot Hong Kong igen för att eventuellt fixa visum till Ryssland om vi inte lyckas med det först gången vi är där, men även för att fixa visum till Mongoliet eftersom att vår avslutande färd hemåt nämligen Transsibiriska Järnvägen går från Peking tvärs igenom Mongoliet och Ryssland. 
20. Via St. Petersburg kanske vi tar oss mot Helsingfors i Finland och sen över till svensk mark för att med stor sannolikhet tuffa vidare mot Stavanger. Vi lämnar det helt öppet än så länge. Vem vet, vi kanske fastnar någonstans på vägen.
 
Det var en sammanfattad beskrivning av vår potentiella resrutt runt jorden. Mycket kommer att ändras och det är det oväntade och de avstickare vi gör som höjer spänningen. Ser fram emot att stycka vår planerade rutt lite i bitar för att vara mer oberäkneliga.
 
Översikt resrutter:
 
Amerika
 
 
 
 
Amerika - Asien
 
 
 
 
Afrika
 
 
 
 
Asien
 
 
 
 
 
 
 

Flytten

"Two roads diverged in a wood, and I - I took the one less traveled by"
Robert Frost
 
 
Lägenheten finkammas och packas ned i flyttlådor.
 
Just nu är vi i allra högsta grad mitt i nedpackning av lägenheten i flyttlådor. Hela vardagsrummet är nu knökat med lådor, väskor och diverse prylar. Dessa materiella ting ska sedan förvaras i ca 16 månader på Yellowbox i Stavanger. Vi har hyrt en 2 kvm liten bod där allt vi äger och har här i Norge ska skuffas undan för kommande framtid. Jag har under hela planeringsfasen inför jorden runt fått för mig att jag ska gå helt bananas och slänga varenda liten sketen pryl jag har för att börja på tomma ark vid återkomsten, men "saner heads prevailed" dvs jag löper inte linan fullt ut men nästan. Mycket är slängt och en del återstår att slängas. Det är en frihet i att göra sig av med sin gamla skit som bara ligger och skräpar i ett hörn och bidrar till stress. Med åren har jag lärt mig att uppskatta det lilla, (säger jag som ska resa jorden runt - räckte det inte med en vanlig resa herr Svensson?) både vad gäller materiella ting men också upplevelser och att njuta av det som sker i mitt liv här och nu. För den tiden kommer aldrig igen. Det behöver inte alltid vara överflöd och topnotch. Det nyaste och det bästa för att hålla sig på toppen av den sociala tillhörigheten. Sånt tar tyvärr tid att lära sig och även den mest inbitna livsnjutaren missar ibland det vackra i nuet. Men så länge man gör sig påmind och försöker så är man på rätt väg. Remember Mark Twain - "20 years from now".
 
Vid en flytt så märker man att man ALLTID har mer saker än vad man först tror, dock stämmer mina ursprungliga beräkningar relativt bra - men förhoppningsvis ska vi komma undan med max 15 flyttlådor och diverse småsaker utöver detta. Jag har tydligen lyckats samla på mig en hel del böcker och i tillägg till det så har jag bland annat ett skrivbord, en bokhylla och två stationära datorer. Garderoben gick jag igenom som en stormvind och slängde mer än 50 procent av alla mina gamla kläder, eller snarare skänkte bort till Fretex. Sofia har även hon slängt mycket av kläder och prylar. Det är ingen idé att spara på det. Men hur glasklart man än ser på det så kommer ändå nostalgin att skölja över en. Nej men vänta lite nu, den vill jag inte slänga - den har ett visst värde för mig. Tro mig, vi har haft våra duster.
 
Ständigt blir man påmind om vad som komma skall. Aldig får vi tanken, vad tusan är det vi håller på med. Spänning och förväntan lyfter oss och bär oss på sina axlar. Vi gör det få gör och det handlar inte bara om en resa. Det handlar om att följa drömmar, att gå sin egen väg, tro på sig själv - och samtidigt på ett hörn ge samhället en käftsmäll genom att säga nej till detta slaviska dagliga mönster och "GO RENEGADE". Få har möjligheten att bryta upp i sina liv på grund av hus, barn och fasta jobb blablabla. Vi ser inga hinder i våra liv. Vi har inget som begränsar oss, som håller oss tillbaka. Och tiden att göra det är NU. Det är dags att kapa trossarna. Vi bryter med vårt nuvarande liv och påbörjar ett nytt liv på resande fot. Det blir vår vardag framöver och det blir vårt sätt att LEVA. Vi har bara ett liv, men många verkar tro på annat och satsar på att ta igen förlorad tid på pensionens övertid. Vi vet att de dammiga flyttlådorna står där de står när vi kommer tillbaka och att livets nya utmaningar och glädjestunder, med allt vad det innebär, väntar på oss runt hörnet.
 
10 kg på ryggen ger även det en viss tyngd på våra axlar - men vi har aldrig känt oss lättare.
 
En lyckliga Sofia med sommerfugler i magen
 
Yellowbox
 
 
 
 
Jag och Sofia på väg till Yellowbox för sista gången innan avresa, vi testar våra ryggsäckar
 
 Fick låna bil för att köra bort våra flyttlådor
 
 
 

Salkantay Trek till Machu Picchu

FREDAG. En av tre kvar på jobbet för mig (Sofia). På fredagkväll, exakt två veckor från i dag, lämnar tåget Stavanger station med siktet inställt på Oslo - där vi dagen därpå ska ta tåget vidare mot slutdestinationen Göteborg. Eller i alla fall slutdestinationen för ett par dagar, innan det riktig stora äventyret tar sin start den 6mars.

Jag sliter just nu som ett djur på jobbet, februar månad som jag trodde skulle bli en lugn månad, har istället blivit den mest utmanande månaden på länge. På grund av sjukdom har det istället för lugna, kontrollerade dagar varit lite halvt kaos i mitt huvud, men nu efter att januari månad är avslutad och all lön för februari har blivit utbetald känner jag att vi klarat detta mycket bättre än jag hade vågat hoppats på och jag har återigen läget under kontroll. Känns det som. Från nästa vecka hoppas jag att vi återigen ska vara fullbemannade och att de två sista veckorna ska bli något mer avslappnande.

På hemmafronten så sliter Fredrik på sitt håll. Efter ett besök av svåger och svägerska i dagarna 5 efter att han stämplade ut från jobbet den sista januari har han denna veckan satt igång på allvar med alla praktiska saker som måste ordnas innan vi lämnar Stavanger. Han har bland annat fått ordning på följande:
 
1. Lagerhotell för förvaring av våra personliga ägodelar, med tillgång från 14februari. Hyran är betald till och med maj 2018 för att köpa oss lite tid att få allt på plats när vi kommer tillbaka efter resan i slutet på april nästa år. Han lyckades dessutom förhandla ner priset med ytterligare 30% vilket passade oss väldigt bra.
 
2. Bokning av Salkantay Trek från Cusco till Machu Picchu. Start från Cusco 29april, och därefter blir det vandring i 5 dagar innan vi når Machu Picchu. Här är länk till företaget och den planerade reserutten
 
3. Tömt lagrena av Malarone tabletter på Stavanger alla apotek (i princip). Han har så långt fått tag på 27 av totalt 28 askar, och den sista asken är beställt för upphämtning i morgon. Så här ser det just nu ut på vårt köksbord hemma:
 
4. Köp av "Cloudlagring" för backup av alla dokument som kommer finnas på vår dator.
 
5. Inköp av diverse andra saker till resan, så som extrabatterier till kameror, fodral till macbook med mera.


I helgen blir det fokus på packning av våra ägodelar som ska köras till lagerhotellet nästa helg, men vi ska först starta helgen med ett biobesök ikväll - Fifty Shades Darker!
 
0 kommentarer
publicerat i Före avresa, Sofia skriver;
Taggar: Jorden Runt, Jorden Runt Resa, Lagerhotell, Llama Path, Malarone, Nedräkning, Planering, Resa, Salkantay, Yellowbox, machu picchu, malaria, vandring
Visa fler inlägg