Playa del Carmen och Cozumel

Playa del Carmen
Bussresan från Isla Holbox direkt till Playa del Carmen tog ca två och en halv timme. Vi hade inget boende bokat när vi åkte vidare, utan vi körde på samma spontanitet som funkade på Isla Holbox och tog det lite som det kommer. Så fort vi klev utanför bussterminalen, som för övrigt ligger mitt i centrum precis vid strandpromenaden, så kände vi båda två att Playa del Carmen kommer att bli en bra vistelse. Vi bjöds med en gång på en oerhört skön stämmning - mycket folk, glada miner och återigen havets doft av saltstänk i våra näsborrar. Det kändes bara så rätt. 
 
Vi tultade vidare med våra väskor på ryggarna och tog hjälp av google maps samt en karta på de olika hostels som fanns i närheten till det absolut bästa "billigaste" priset. Kände av det, som så många gånger innan, att väskan verkar blir tyngre och tyngre varenda jäkla gång jag packar den. Kan inte riktigt förstå varför. Kan delvis ha något att göra med den flaska sprit (Mezcal) som ligger outnyttjad i min väska fortfarande. Skärpning till oss båda. Men skämt å sido så har jag fram till dags dato flera gånger tänk att nu tömmer jag fan skiten (väskan alltså) - nu hivar jag snart halva väskan så det känns som en fjäder på ryggen. Det är nämligen lite ansträngande att släpa runt på stora väskor när det är riktigt varmt ute. Surprise surprise. Det var bara en parentes av hur livet på resande fot är ibland. Så mycket väger faktiskt inte väskan, så får sluta klaga nu. 
 
På väg att lämna Buhos Hostel, Playa del Carmen - har vi lika stora väskor? 
 
Vi checkade in på Buhos Hostel - ett helt okej hak med bra kök och godkända sängar. Att nattvakten aldrig lyckades få igång AC:n så man svettades som en gris varje natt är inget märkvärdigt. Jag älskar oavsett när det är så att man knappt kan andas strax före john blund. För övrigt låg det här väldigt nära stranden och den underbara strandpromenaden som vi gick upp och ned några gånger. Kostade väl runt 150 pesos per person och natt. Budgetexperten Sofia kanske säger emot mig nu - hon har ju kontroll på alla utgifter och samlade budget.
 
Självklart blev det sol och bad här. Stranden var i mina ögon riktigt fin och jag älskade strandpromenaden. Som jag så snett och fult jag bara kan skriva noterade i min dagbok - så hade jag utan tvekan kunnat tänka mig att spendera två till tre veckor här på semester. Fantastiskt fina restauranger längs strandpromenaden. Men för er som eventuellt planerar att åka hit - så tjänar ni på att öva upp tolernasnivån lite.
Vart man än går, var tionde meter i princip, så försöker mexikanarna få ens uppmärksamhet och locka in en i sin butik. Och svarar man inte eller typ ignorerar dom så känns det som om man sätter en dolk rakt i hjärtat på dom och vrider om. Vet inte hur många, NO GRACIAS, vi har sagt hittils på vår resa i Mexico men det börjar bli en del. Mycket kostar en dollar också - cheap cheap almost free. 
 
Den vackra Sofia, men den vackra Playa del Carmen i bakgrunden
 
 
Vi hade en episod där vi stod och söp tequila gratis i en butik - de blev inte så glada när vi inget köpte
 
Cozumel
Det här är dykentusiasternas paradis. Hela ön är kantad av fina klippor med det obligatoriska turkosa vattnet - som verligen förhöjer paradis känslan. Även hit åkte vi utan att ha bokat boende i förväg. Tog färjan över från Playa del Carmen - en ca 30 minuters färd. Med en gång var det dags att leta boende. Vi hamnade slutligen, efter mycket om och men fram och tillbaka, på ett hostel vars själva existens kretsade kring dykning. 2 Tank Dive Hostel - något jag skämtsamt döpte om till 2 tanked 2 Dive Hostel. Mer riktigt utifrån vår synvinkel. Det här lyckades vi faktiskt passera då vi letade hostel. Sofia såg det men tog för givet att det bara var för dykare och vad jag gjorde kan jag inte riktigt svara på. Jag som i vanliga fall lägger märke till små detaljer - där jag efteråt kan fråga mig själv - varför i helvete jag ens såg det - måste stolpat förbi här i zombiemode. Men ett riktigt fint hostel. Det finaste vi varit på hittils. Det var nästan så att vi tänkte att vi efter det här måste straffa oss själva med att bo i en soptunna en natt - bara för att hitta en balans i minimalistlivet igen. 
 
Färjan över till Cozumel
 
Hamnen Playa del Carmen - på väg till Cozumel
 
Köket på 2 Tanked 2 Dive Hostel ;)
 
Sofia är mästare på smoothies - de goda rutinerna åker med jorden runt
 
Vi gjorde ingen dykning - för vi har inte certifikat för det och vi snorklade inte. Det finns gott om tid för det här senare på resan. Däremot blev vi båda två faktiskt ganska inspirerade i att ta dykarcertifikat. Vad jag förstod så var Honduras och Thailand två väldigt populära länder att fixa detta i och eventuellt också Colombia om jag inte minns fel. Det finns goda chanser för att det här hamnar på vår bucket list. Kostar runt 300 dollar per person - på rätt ställe. Blev lite skärrad när jag snackade med en annan boende på hostelet om just dykning - när han nämnde hur viktigt det är att jämna ut trycket genom öronen på väg ner och hur farligt det är att stiga för fort upp till ytan - med glasklara resultat så som spräckt trumhinna och lungor som exploderar. Hmm - jaja ibland får man lära sig den hårda vägen. Förhoppningsvis vet våra potentiella framtida dykinstruktörer om detta. Svälj!!
 
Här träffade vi tre amerikaner. En lågmäld och trevlig student från Washington, en rejäl pratkvarn från Houston, Texas och en riktigt härlig pajsare från Denver, Colorado. Den sistnämnde klickade vi riktigt bra med och faktum är att vi funderar på att ändra lite i vår resrutt tvärs över staterna och klämma in ett besök i Denver, Colorado på grund av detta trevlig möte. Vi var hjärtligt välkomna så det här tål att tänkas på. 
 
Vi tog oss ut på en lten cykeltur till Palancar Beach. Jag hade läst på att det skulle vara riktigt fint här och en rejäl avstickare från turismen. Ops! Vet inte om jag var full när jag läste på men något gick ju snett i alla fall. Det här låg ca två mil i från Cozumel centrum och väl framme smärtade det rejält i röven pga den benhårda cykelsadeln. Tur för Sofias del att hon har mer dämpning än vad jag har. Det var ju två mil tillbaka också. Det var mycket folk här - motsatsen till det folktomma paradis jag såg framför mig. Stranden var fin - men att det var så mycket folk när man vill ha "egenstund" var en nitlott. Jag skulle ändå rekomendera det eftersom det typ är en av få stränder som finns på den här ön. Det är som sagt ett dykparadis och hit åker man för att man vill dyka - det hade jag helt ärligt också missat. Fan, börjar tackla av lite såhär på "semestern" märker jag - så gött. Men man får njuta av det lilla. Man ska inte vara så petig. Vi njöt ändå - för solen sken, havet låg vid våra fötter och livet var som det ska vara.
 
Cykeltur Palancar Beach
 
 
 
 
 
 
#1 - - Susanne ellström:

Hej på er !!
Låter härligt :-)
Skönt att ni tar det lugnt / kram på er <3

#2 - - peter:

Tjenis och roligt att läsa om era upplevelser, likväl som bikterna om tunga ryggsäckar och onödig plan som ändå vanligtvis bli till missnöje. Men från en globetrotter till en annan, Peace love and understanding.
kram och tat vackert bara.