Cusco - en otroligt charmig och mysig stad

Inför denna resa runt jorden föreligger det otroligt mycket planering, men trots det är det väldigt lite som är hugget i sten eller bokat på förhand. Bortsett från en sak, nämligen Salkantay Trek till Machu Picchu som vi bokade redan i början av februari. Vår plan att försöka hinna ner till Cusco i tid till denna vandring insåg vi ganska tidigt att den skulle gå i stöpet, men det gjorde oss inte så mycket utan vi ställde in oss på att ta ett flyg till Cusco när tiden närmade sig.

Efter vårt besök i Treehouse utanför Granada i Nicaragua tog vi oss ner till San Juan del Sur, som ligger nära gränsen till Costa Rica. Här spenderade vi två dagar innan vi reste vidare till Costa Rica och San José där vi efter en natt på ett väldigt fint hostel tog oss till flygplatsen för att flyga till Cusco i Peru, där vår vandring alltså ett par dagar senare skulle ta sin början. Vi var noga med att få ett par dagar i Cusco innan vi startade vår vandring för att hinna vänja oss vid och acklimatisera oss till den höga höjden och tunna luften.

Växlar pengar vid gränsen till Costa Rica - kolla in killens sedelbunt!!

Welcome to Costa RicaPå flygplatsen inhandlade Fredrik en ny liten bok... 

 
 Många sådana här formulär har vi fått fylla i hittills, så många att jag numera kan både mitt och Fredriks passnummer utantill.
 

Vi ankom till ett kylslaget Cusco runt lunchtid måndagen den 24april efter en natt på flygplatser och flygplan. Staden ligger på ca 3400 meters höjd och det kände vi verkligen av så fort vi klev av flyget, det blev genast lite svårare att andas och lättare huvudvärk kände vi båda två av av och till under våra första dygn. Kan också meddela att det är ännu jobbigare att vara förkyld på hög höjd, jag var dock på bättringsvägen när vi kom till Cusco, värre var det för Fredrik som två dagar innan vandringen drabbades av bacillerna som så sakteliga började lämna mig i fred. Det kände verkligen som otroligt dålig timing att smitta honom med bara 48 timmar kvar till vandring, och jag får villigt erkänna att jag var lite orolig ett tag för hur han skulle fixa vandringen om det inte blev bättre. Men min pojkvän visade ännu en gång att han troligtvis är halv människa, halv maskin. Uppdatering om vandringen kommer i ett separat inlägg senare.

Plaza de armas - en av många mysiga små torg i Cusco

Samma torg i solsken och ur en annan vinkel


Vår första kväll i Cusco smakade vi på delikatessen Lomo Saltado, med Alpacakött!

Våra första dagar i Cusco var trots lätta känningar av höjdsjuka, förkylningar och kyla väldigt bra. Cusco är verkligen supermysigt med massor av charmiga små gator och gamla vackra kyrkor och byggnader överallt. Dagarna innan hiken ägnade vi mest åt att strosa runt och utforska staden som de turister vi är. Cusco ligger i en dal bland bergen och i alla ändar av staden kan man ta sig upp i bergen och få fantastiska panoramavyer över området, denna vandring uppför de drygt 500 trappsteg gjorde vi två gånger och det var verkligen värt vartenda trappsteg. Vi besökte statyn Cristo Blanco, som är en stor staty föreställande Jesus, samt den gamla ruinplatsen Sacsaywaman (även kallad Sexy woman) och dess Mirador (utsiktsplats) där vi fick en helt otrolig panoramavy över Cusco. 

Dessa 500 trappsteg var tuffare än vad de ser ut att vara på denna bild 

Fredrik är nöjd efter att ha kommit halvvägs upp för trapporna, och utsikten blir mer och mer magisk för varje steg

Bekandade oss med lite nya vänner på vår väg upp

Och ett par vänner i mindre format..

Får man ta med sig en hem? Eller just det ja, vi ska ju inte hem förrän dessa är fullvuxna.


Cristo Blanco

 

 Snygg-Fredrik och utsikt över Cusco

Hoppbilder är kul

Väldigt kul...


Kom då små Alpacor, hälsa på mig.. Nej, skit it då!

Vi fick också med oss en gratis guidad tur genom Cusco där vi fick med oss en del historia om staden och om det gamla Inkafolket, turen avslutades på en höjd med utsikt över byn, där vi bjöds på en liten Pisco Sour (Perus nationaldrink).

 Bartender visar hur man tillverkar den Peruanska drinken Pisco Sour
 
 
Vädret vi upplevde i Cusco kan liknas vid svenskt sommarväder, fast med växlingar ungefär var tionde minut. Det gäller att ha med sig flera lager med kläder när man ska ut, detta för att kunna ta av och sätta på sig, ta av och sätta på sig gång efter annan. Temperaturen låg på runt 10-17grader skulle jag gissa på och ena stunden var det regn för att 10 minuter senare vara strålande solsken, och då blir det varmt även i våra tunna dunjackor kan jag meddela. Turligt nog blåste det inte så mycket så när solen stog på blev det varmt och skönt och så länge man klär på sig gott klarade man sig även när molnen täckte himmelen eller när det blivit mörkt. 

Vi såg också till att inhandla allt vi behövde inför vandringen, så som inkainspirerade mössor, vantar och halsdukars. Vi laddade också upp med kokalöv och diverse godis och tuggummin tillverkat av detsamma - dessa kokalöv sägs motverka höjdsjuka (och någon slags effekt hade de också). Jag drack också flertalet koppar med kokate om dagen av samme anledning (förebygga höjdsjuka) dessa löv som extra ”krydda”. Svårt att säga om det gav någon större effekt, men den extrema huvudvärk som jag fick dag två i Cusco höll sig i alla fall borta ett bra tag. har i alla inte kommit tillbaka. Jag har verkligen saknat min dagliga dos av te, och på vårt hostelet i Cusco var det gratis. Lyxigt!

Efter att vi shoppat halsdukar i en butik fick vi hjälp av personalen att klä ut os till riktiga inkaindianer ;)

 En av många koppar te med Cocablad inför vår vandring - extragott när det är gratis!
 

Eftermiddagen innan vår vandring fick var vi på ett informationsmöte inför den stundande Salkantay vandringen, här träffade vi 5 av 8 av våra gruppmedlemmar. Ett par från Tyskland och ett par och en kille från USA. Övriga gruppmedlemmar (ännu ett par från USA, samt en kille från Sydafrika) fick informationen vid andra tidspunkter så dessa fick vi hälsa på först på morgonen samma dag som vandringen startade. Informationen var informativ och bra, om än lite ostrukturerad, och vi bjöds på både popcorn och te under tiden. Efter detta möte gav vi oss ut i regnet igen på jakt efter ponchos, höjdsjukepiller och därefter middag innan vi traskade tillbaka till hostelet för att packa allt inför vår 4 dagars hike, plus våra 2 dagar i Machu Picchu. Vid 21:30 tiden var vi klara och la oss för att sova, alarmet var nämligen ställt på 3:30 morgonen därpå, det var dags att få några timmars sömn.

 Uppladdning i form av diverse snacks inför vår långa vandring!
 
 
Håll tillgodo, vandringen kräver ett eget inlägg!
#1 - - Susanne Hellström:

Hej!
Vilka härliga foton ni delger :-) underbara !!
Snygga ni är i utstyrseln som inkaindianer ;-)
Vem skulle inte bli sugen på att ta med sådana små sötnosar hem :-) :-)

Svar: Haha, ja vi kanske ska fundera på att köpa oss varsin sådan utstyrsel och se om det går hem även i Skandinavien ;)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson

#2 - - Moa:

Jag ser fram emot att höra om er vandring, då vi bokat den till slutet av sommaren! :)

Svar: Så kul! Inlägget kommer snart, lite finlir kvar bara :)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson