Tider och priser för transport mellan öar och orter i Thailand

Under vår vistelse i Thailand besökte vi totalt 7 öar och två städer och något vi upptäckte var att det var svårt att hitta information om priset och ungefärliga resetider på internet som faktiskt stämde överens med verkligheten. Antingen var vi väldigt dåliga på att göra sökningar eller så fanns det helt enkelt inte så mycket korrekt information kring detta. Nästan varje gång vi provade oss på en sökning landade vi på sidan www.12go.asia, men vi blev aldrig riktigt kloka över de priser som presenterades där då de nästan alltid var mycket högre än det vi tillslut erbjöds betala. Vanligtvis brukar det vara billigare att betala för båtresor och bussresor på internet, men i Thailand visade det sig vara precis tvärtom. 
Därför tänkte vi nu att vi skulle dela med oss av priserna och ungefärliga tider för de båt- och bussresor som vi gjorde genom landet och hoppas att det ska kunna vara till hjälp för någon där ute. Notera att detta är vad vi betalade och därmed behöver det inte vara en sanning för alla, troligtvis hade de flesta resor gått att pruta ner ännu mer och i samtliga fall kan du enkelt betala mycket mer för vardera resa. Men vi tänkte att det kunde vara bra att använda som måttstock i varje fall.
 
 
 
So here we go:
(Alla priser är i Baht och för en person - dividera med fyra för svenska kronor)
(Tiderna är något ungefärliga då vi inte helt minns exakt tid, men det varierar ju dessutom från gång till gång pga förseningar och dylikt)
 
Langkawi (Malaysia) - Koh Lipe
Transportmedel: Båt
Kostnad: 880 baht (110 malaysiska ringgit)
Tidsåtgång: 1,5-2h
 
Koh Lipe - Koh Kradan
Transportmedel: Båt
Kostnad: 750 baht
Tidsåtgång: 2,5-3h
 
Koh Kradan - Koh Mook
Transportmedel: Båt
Kostnad: 300 baht
Tidsåtgång: 15-30min
 
Koh Mook - Koh Phi Phi
Transportmedel: Båt (ett byte av båt på Koh Lanta)
Kostnad: 950 baht
Tidsåtgång: 3-3,5h
Kommentar: Detta blev en de dyraste resorna för oss, troligtvis då Koh Mook var en så liten ö så de kunde trissa priserna en hel del. Hade möjligen varit billigare att boka denna resa tidigare, typ från Koh Lipe, men vi ville inte boka något i förväg.
 
Koh Phi Phi - Phuket town
Transportmedel: Båt + Taxi
Kostnad: 300 baht (Båt) + 100 baht/per (Taxi) (Vi delade taxi med två andra så totalt var priset 400baht)
Tidsåtgång: 2-2,5h (Båt) + 15min (Taxi) 
Kommentar: Ett råd är att ta reda på vilken färjeterminal båten man bokar åker till. När vi satt på båten fick vi reda på att vi skulle ankomma till en färjeterminal ca 10km från Phuket town, och 20km från Patong Beach. Vi blev därför på båten erbjudna att betala bussbiljetter till vår destination, som vi vårt fall var Patong Beach, för hutlösa priser. Vi frågade om det inte gick lokalbussar eller taxibilar från färjeterminalen till Phuket town (vilket vi ju såklart förstod att det borde göra) men fick ett otrevligt nej tillbaka. Vi bestämde oss dock oavsett för att inte boka några hutlöst dyra bussbiljetter utan istället försöka klara oss på egen hand. Tillsammans med ett annat par från Tyskland delade vi istället på en taxi från färjeterminalen till Phuket Town för att därifrån ta lokalbuss vidare till Patong Beach. Hade vi varit ensamma hade vi troligtis vandrat ut till den större vägen en bit från färjeterminalen för att antingen se oss om efter en lokalbuss eller en billigare taxi, men då vi var i sällskap med ett annat par varav en av de släpade runt på en stor rullresväska valde vi det enklare, och lite dyrare, alternativet. Skulle ni också anlända till samma färjeterminal som oss, 10km söder om Phuket Town (nära öarna Ko Tapao Noi och Koh Tapao Yai) råder vi er att inte lyssna på försäljarna som försöker lura er på pengar på båten genom att sälja dyra bussbiljetter med hänvisningen att det inte finns taxi eller lokalbussar att få tag på. Gå istället av färjan när ni kommer fram och promenera ner till närmaste stora väg. Det kommer troligtvis dyka upp en lokalbuss inom en snar framtid som kommer be er betala 20-30 baht för att ta er till Phuket Town, eller haffa en taxi om ni hellre vill det. Vi tog som sagt taxi från färjeterminalen och betalade 400baht totalt, vilket vi tyckte var lite dyrt för den korta resan på 15minuter.
 
Phuket Town - Patong Beach, Phuket
Transportmedel: Lokalbuss
Kostnad: 30 baht
Tidsåtgång: 45-60min
 
Phuket Town - Koh Tao (via Surat Thani)
Transportmedel: Lokalbuss + Buss + Nattbåt
Kostnad: 20 baht (Lokalbuss) + 200 baht (Buss) + 600 baht (Nattbåt)
Tidsåtgång: 20-30min (Lokalbuss) + 5-6h (Buss) + 8,5-9h (Nattbåt)
Kommentar: Vi valde att göra vår resa mellan Phuket Town och Koh Tao på egen hand och inte köpa en "paketresa" med buss och båt i ett. Vi insåg i efterhand att detta inte blev så mycket billigare än att boka en "paketresa" som dessutom hade sparat oss en del jobb. Men resan gick smidigt. Vi tog lokalbuss från Phuket Town till Busshållplats 2 i Phuket, därifrån tog vi en buss till Surat Thani och därefter nattbåt till Koh Tao. När vi blev avsläppta i Surat Thani blev vi körda gratis till färjeterminalen av en tuktuk. 
 
Koh Tao - Koh Phangan
Transportmedel: Båt
Kostnad: 350 baht
Tidsåtgång: 1,5-2h
 
Koh Phangan - Bangkok
Transportmedel: Båt + Nattbuss
Kostnad: 950 baht
Tidsåtgång: 5-6h (Båt) + 8h (Buss) 
Kommentar: I detta fall bokade vi en paketresa för att ta oss från Koh Phangan, detta var två dagar efter Fullmoonparty och därav var priserna något dyrare än det de är under andra period. Det kan vara en bra sak att känna till.
 
Bangkok - Chiang Mai
Transportmedel: Nattbuss
Kostnad: 600 baht 
Tidsåtgång: 10-11h
Kommentar: Detta var ett överpris, vi såg priser för 450 baht. Gå istället till stället där bussen avgår ifrån (ganska nära Khao San Road) och köp biljetter för bättre priser och få möjlighet att välja de bästa platserna samtidigt. I vårt fall kunde vi inte välja platser förrän vi kom dit precis innan avfärd och då var de bästa platserna (som helt klart är längst fram i bussen för bästa benutrymme) redan tagna.
 
Chiang Mai - Nong Khai (gränsen till Laos, nära Vientiane)
Transportmedel: Nattbuss
Kostnad: 820 baht
Tidsåtgång: 12,5h
Kommentar: Köp biljetter på busstationen för att få bäst priser. Går en nattbuss därifrån varje kväll.
 
 
 
Vi hoppas att detta ska vara till hjälp för er som planerar en resa genom underbara Thailand, och tveka aldrig när det kommer till att kolla olika priser för samma resa, ofta går det dessutom att pruta en del. Lycka till och njut av Thailand och allt det har att erbjuda!
 
En kommentar
publicerat i På resande fot, Restips;
Taggar: Backpack Thailand, Bangkok, Buss Thailand, Busspriser Thailand, Båt Thailand, Båtpriser Thailand, Chiang Mai, Koh Kradan, Koh Lipe, Koh Mook, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Tao, Patong Beach, Phuket, Pris för transport i Thailand, Resa i Thailand, Transport Thailand, Vad kostar det att resa runt i Thailand, Öluff Thailand

Sammanfattning: Thailand

Då har vi till sist tragglat oss igenom våra äventyr i Thailand och det är dags för en sammanfattning av vår vistelse i detta fantastiska land.

Resrutt:
Vi spenderade totalt 41 dagar och 42 nätter i Thailand och kartorna nedan visar vår resrutt:

Resrutt hela Thailand:

 Resrutt öluff södra Thailand:


1. Koh Lipe (5 nätter)
2. Koh Kradan (2 nätter)
3. Koh Mook (2 nätter)
4. Koh Phi Phi Don (6 nätter)
5. Patong Beach, Phuket (3 nätter)
6. Phuket Town (1 natt)
7. Surat Thani (genomresa)
8. Koh Tao (7 nätter)
9. Koh Phangan (5 nätter)
10. Bangkok (4 nätter)
11. Chiang Mai (4nätter)
12. Nong Khai (genomresa)

 

Kostnadsöversikt
Genom sydostasien kör vi på samma budget, det vill säga 275kr per dag och person och vi klarade att hålla oss till denna budget relativt bra i Thailand tack vare många lata dagar på stranden. Detta var dock tack vare att vi på förhand hade separerat två poster från den dagliga budgeten, så priset för våra dykkurser och zipline (som gick under kategorin äventyrsaktivitet) var separerade från våra dagliga kostnader. Våra dagliga kostnader exklusive dykning och zipline landade på 293kr per person (dvs. 18kr mer än budgeterat per person). Inklusive dykning, zipline och visum (som alltid legat som en separatpost) landade däremot på totalt 426kr per person och dag. Då vi fortfarande ligger bra till budgetmässigt kände vi att vi hade råd att lägga till extra poster för dykarkurser och zipline, och är nöjda med priset för våra 6 veckor i landet. 
 
Såhär såg fördelningen ut (exkl visum, dykning och zipline):
Mat 35% (varav 73% restaurang/gatumat/snabbmat och 27% butik/hemlagat)
Transport 15%
Boende 24%
Akiviteter och Inträden 19%
Bensin 2%
Övrigt 5%
 
Kuriosa:
Visum stod för 3% av de totala kostnaderna
Dykarkurser stor för 25% av de totala kostnaderna
Zipline stod för 4% av de totala kostnaderna
 
 
Diverse Fun Facts: (alla belopp gäller för oss båda tillsammans)
 
Dyraste Restaurangmåltid: 317kr (Födelsedagsmiddag, Chiang Mai, Thailand)
Billigaste Restaurangmåltid: 21kr (Middag, Surat Thani / Lunch, Phuket Town)
Dyraste transport: 494kr (Båt Koh Mook - Koh Phi Phi (2,5h) / Båt och buss Koh Phangan - Bangkok (16,5h))
Längsta tid på en sammanhängande resa: 16,5h (Buss, Båt, Buss från Koh Phangan - Bangkok)
Billigaste transport: 16kr (Buss Phuket Town - Patong Beach, Phuket (50min))
Flest antal nätter spenderade på ett och samma ställe: 6nätter (Ban´s Diving Resort, Koh Tao)
Billigaste boende (per natt): 64kr (City Capsule Hostel, Chiang Mai)
Dyraste boende (per natt): 214kr (Jaya Hostel, Koh Phangan (under Fullmoonparty))
 
Totalt antal timmar på diverse transportmedel:
Buss: 39,75h
Båt: 26,75h
Bil: 0,25h
Moped: 3h
Tuk Tuk: 1h
 
Antal måltider på restaurang, gatumat/snabbmat respektive "hemlagat"/butik:
Restaurang: 44
Snabbmat/Gatumat: 21
"Hemlagat" eller enkel mat från butik: 9
 
Antal nätter vi spenderat på diverse platser:
Sovsal: 30
Privat rum: 6
Buss: 2
Tält: 2
Båt: 2
En kommentar
publicerat i På resande fot, Sammanfattningar;
Taggar: Backpack Thailand, Budget Thailand, Budget jorden runt resa, Budget resa, Budget öluff Thailand, Kostnad Thailand, Kostnad öluff Thailand, Sammanfattning, Thailand, Öluff Thailand

VLOGG: THAILAND

De sista veckorna har ägnats åt att lära oss mer om hur Imovie fungerar för att kunna göra våra filmklipp lite roligare och nu är vi färdiga med filmklippen från Thailand och hoppas ni ska gilla det nya upplägget på vårt Vloggtema.
 
 
Vi startade vår vistelse i Thailand med att besöka en massa olika öar. Vi började i Koh Lipe och fortsatte därefter vidare till Koh Kradan, Koh Mook, Koh Phi Phi, Phuket, Koh Tao och Koh Phangan. Vårt första filmklipp blir därför en sammanfattning över vår härliga öluff.
 
 
 
 
På ön Koh Tao lärde vi oss att dyka och här kommer både en egenklippt film och den redan publicerade dykfilmen som Ban´s Diving Resort skapade åt oss. Sistnämnda har flera av er kanske redan sett då den legat ute ett tag.
 
 
 
 
 
Vårt sista stopp i Thailand blev mysiga Chiang Mai i de norra delarna och här ägnade vi en halvdag åt Ziplineäventyr och en annan dag besökte vi ett elefantreservat.
 
 
2 kommentarer
publicerat i På resande fot, Vlogg;
Taggar: Backpack Thailand, Ban´s Diving Resort, Chiang Mai, Diving, Diving Koh Tao, Dykning, Dykning Koh Tao, Elephant Jungle Sanctuary, Elephant Sanctuary, Emerald Cave, Jungle Flight Chiang Mai, Koh Kradan, Koh Lipe, Koh Mook, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Tao, Paradiset, The Beach, Vlogg, Vlogg Thailand, Zipline, Öluff, Öluff Thailand
Visa fler inlägg