Återhämtning och sightseeing i Bangkok

Som de flesta andra backpackers i Thailand hamnar man någon gång i Bangkok, det gjorde även vi. Åsikterna om denna stad går isär, en del älskar den, andra ser den mer som ett nödvändigt ont att behöva ta sig igenom för att komma till nästa destination. Lite så var det för oss också, men vi försökte göra det bästa av vår vistelse i alla fall. 
 
Vi ankom till denna gigant till storstad något tidigare än beräknat efter en lång resa med båt och buss från Koh Phangan. Vi skulle enligt vad vi blivit tillsagda vara framme runt 5 på morgonen, och med en försening på en timma innan bussen avgick räknade vi med att vara framme runt 6. Därav hade jag satt alarmet på halv 6 för att hinna vakna till innan det var dags att ta sig ur bussen, men klockan 3.30 stannade bussen, lamporna tändes och någon skrek "Bangkok, Bangkok, everybody off". Vi var alltså framme, och det var verkligen mitt i natten. Vi hade inte sovit så väldigt bra då vi fått de tveklöst sämsta sätena på bussen, på nedre plan precis vid toaletten och dörren, men ett fönster bakom oss som gjorde att sätena inte gick att luta bakom ens en cm. Jag hade därför valt att krypa ihop på golvet på en tom yta på andra sidan av gången vid en nödutgång, vilket gav Fredrik marginellt med extra utrymme. Så efter att de stressat oss av bussen fick vi vårt bagage och bestämde oss för att leta reda på ett boende att checka in på redan för denna natt, som redan var halvt avverkad. Men vi var för trötta för att orka tänka klart och ville bara sova. Efter kanske fem minuters promenad hittade vi fram till ett hotell där vi checkade in på ett dubbelrum. Vi somnade relativt omgående och när alarmet ringde lagom till att frukosten snart skulle avslutas gick jag ner för att få lite mat i magen (tre toastskivor med smör och en kopp te) medan Fredrik sov vidare. 
 
Vi spenderade totalt 4 dagar i Bangkok innan vi rörde oss vidare norrut, både för att vila upp oss och ta det lungt ett par dagar i vårt privata rum men också för att hinna se vad staden hade att erbjuda och bilda oss en egen uppfattning, vilken alltså blev sådär. Vi kommer högst sannolikt att hamna här fler gånger i livet, men då inte för annat än en kort genomresa. 
 
Vi bodde precis i närheten av den stora gatan Khao San Road som är känd för sina barer, puber och festställen. Dock tog vi det lungt under vår vistelse här och sträckte oss inte längre än till att ta en öl från en högljudd roaf top bar där man knappt hörde vad man tänkte. Sammanfattningsvis upplevde vi mest Khao San Road som stressig och allt för mycket folk att kryssa mellan, vi fann däremot parallellgatan Rambuttri Alley långt mycket mysigare och trevligare, med massa små restauranger och barer med lägre volym och mer harmonisk atmosfär. 
 
Khao San Road...
 
vs. mycket mysigare parallellgatan Rambuttri Alley
 
 
Vi hann inte se jättestora ytor av Bangkok då vi valde att transportera oss runt till fots, men vi såg till att se det som fanns i närområdet i alla fall. Toppattraktionen av de ställen vi besökte får vi nog lov att säga var Wat Pho templet. Det var ett stort område med mycket vackra byggnader och blommor. I detta fanns också ett tempel med plats för en gigantiskt Buddha staty i guld. Vi besökte även ett annat tempel, kallat Wat Arun, som också hade sin charm med sina trappor som närmast ledde hela vägen upp till himmelen. Tyvärr var dessa trappor avstängda så vi fick aldrig möjlighet att hälsa på änglarna där uppe. Ett ställe vi däremot inte besökte var det kungliga palatset, detta då deras klädregler var riktigt strikta. I vanliga fall kommer vi undan med att bara täcka axlar och knän med en sarong, men denna gången var det tydligen inte tillåtet för killar att ha annat än hellånga byxor, vilket Fredrik inte hade. Vi var heller inte tillåtna att gå in i flipflop, vilket i princip var det enda vi använde under vår Thailand vistelse. Vakterna var dessutom riktigt otrevliga så ganska snart bestämde vi oss för att spara de 500 bath (125kr) per person och gå vidare till nästa sevärdhet istället. Ingenting vi ångrar. 
 
 
Gigantisk GuldBuddha i Wat Pho Templet
 
Buddhas fötter
 
Vackra Wat Pho
 
 Svårt att inte bli lite förälskad i dessa supersöta träd
 
 Fredrik går en highfive runda bland guldstatyerna
 
 High Five!
 
Vi hade en längre photoshot inne på Wat Pho templet
 
 Bland and White <3
 
 
Efter vårt besök på Wat Pho tog vi en båt - kostnad 4bath (1kr) per person och väg - över till templet Wat Arun
 
Ståtlig staty med Wat Arun templet i bakgrunden
 
 Statyer, statyer och ännu fler statyer
 
 
 Trappan till himmelen, längre upp än såhär kom vi dock tyvärr inte
 
 
En utav kvällarna tog vi tillfället i akt att gå och se på äkta Thaiboxning (Muay Thai) på Rajadamnern Stadium. Det var ett evenemang som höll på i flera timmar med fight efter fight efter varandra. Varje fight tog i runda slängar 30 minuter, fem omgången på tre minuter vardera, med pauser emellan. Efter 2,5-3 timmar kände vi oss mer än nöjda med dessa thailändska slagsmål och valde att gå hemåt. Då återstod ca hälften utav kvällens matcher och övrig publik, som av någon anledning samlats på ena halvan av arenan (där var det helt fullt med folk, medan halvan vi satt på mer eller mindre ekade tom), var fortfarande uppe i varv och slog ivrigt vad om vem de trodde skulle vinna vardera match. Hur denna vadslagning gick till var mer eller mindre omöjligt att förstå, det skreks, viftades med händer och skickades pengar hejvilt mellan publiken och åtminstone såg det från vår sida ut att vara omöjligt att hålla koll på vem som ville betta på vad eller hur mycket vardera person hade bettat. Riktigt imponerande om någon faktiskt lyckades hålla struktur på detta. Efter lite research på wikipedia har vi lyckats läsa oss till att det inte sällan uppstår slagsmål utanför stadion efter evenemangen pågrund av missförstånd i dessa bettingsignaler, så vi uppfattade det nog rätt - att det inte var så lätt att hålla struktur på detta.
 
Utanför Rajadamnern stadion
 
Jag var som vanligt hungrig och fick beställa in någon odefinerbar mat innan vi tog oss in i arenan. 
 
 Biljetterna i tredje klass som vi köpte gick på 1000bath (250kr) per person
 
 Standard - popcorn och läsk.

 Thaiboxning
 
 
Vår sista dag innan vi satte oss på ännu en nattbuss norrut tog vi ytterligare en promenad i staden, denna gången ganska spontant och vi hamnade på bland annat en utsiktsplats och en gigantisk kinesisk marknad i Bangkoks China Town.
 
 Ett spontant stopp vid en vacker byggnad någonstand i Bangkok
 
Dessa söta apor!
 
På väg upp till ett utsiktstorn
 
 
Fredrik tar alla tillfällen han får att kyla ner huvudet, detta är hur det ofta ser ut
 
Inne på den gigantiska marknaden i China Town mötte vi denna söta lilla Gibbonapa
2 kommentarer publicerat i På resande fot, Sofia skriver;
Taggar: Bangkok, Gibbon, Gibbonapa, Khao San Road, Muay Thai, Nattbuss Thailand, Rajadamnern, Rajadamners Stadium, Rambuttri Alley, Thaiboxning, Thailand, Wat Arun, Wat Arun Temple, Wat Pho, Wat Pho Temple
#1 - - Susanne Hellström:

Vilken arkitektur..!!! otroligt vackert <3
Härifrån Aporna kommer, ... jag hör inget, jag ser inget, jag säger inget ;-)

Kram på er <3

#2 - - Anette:

Det gäller att veta vad man vill se och göra. Här finns så otroligt mycket.
Jag håller med om att Rambuttri är mycket trevligare än Khao San. Wat Arun har renoverats under en lång tid, synd att ni inte kunde gå upp, det är riktigt häftigt.
Hoppas ni återvänder och ger Bangkok en andra chans.

Svar: Hej Anette,Ja det har du nog rätt, dock blev Bangkok också lite av en återhämtning för oss innan vi fortsatte norrut, därav gjorde vi inte så mycket som vi kanske hade haft för avsikt att göra. Vi lär nog absolut återvända till Bangkok en vacker dag och är man ändå där får man ju se till att uppleva nya saker :)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson