Tider och priser för transport mellan öar och orter i Thailand

Under vår vistelse i Thailand besökte vi totalt 7 öar och två städer och något vi upptäckte var att det var svårt att hitta information om priset och ungefärliga resetider på internet som faktiskt stämde överens med verkligheten. Antingen var vi väldigt dåliga på att göra sökningar eller så fanns det helt enkelt inte så mycket korrekt information kring detta. Nästan varje gång vi provade oss på en sökning landade vi på sidan www.12go.asia, men vi blev aldrig riktigt kloka över de priser som presenterades där då de nästan alltid var mycket högre än det vi tillslut erbjöds betala. Vanligtvis brukar det vara billigare att betala för båtresor och bussresor på internet, men i Thailand visade det sig vara precis tvärtom. 
Därför tänkte vi nu att vi skulle dela med oss av priserna och ungefärliga tider för de båt- och bussresor som vi gjorde genom landet och hoppas att det ska kunna vara till hjälp för någon där ute. Notera att detta är vad vi betalade och därmed behöver det inte vara en sanning för alla, troligtvis hade de flesta resor gått att pruta ner ännu mer och i samtliga fall kan du enkelt betala mycket mer för vardera resa. Men vi tänkte att det kunde vara bra att använda som måttstock i varje fall.
 
 
 
So here we go:
(Alla priser är i Baht och för en person - dividera med fyra för svenska kronor)
(Tiderna är något ungefärliga då vi inte helt minns exakt tid, men det varierar ju dessutom från gång till gång pga förseningar och dylikt)
 
Langkawi (Malaysia) - Koh Lipe
Transportmedel: Båt
Kostnad: 880 baht (110 malaysiska ringgit)
Tidsåtgång: 1,5-2h
 
Koh Lipe - Koh Kradan
Transportmedel: Båt
Kostnad: 750 baht
Tidsåtgång: 2,5-3h
 
Koh Kradan - Koh Mook
Transportmedel: Båt
Kostnad: 300 baht
Tidsåtgång: 15-30min
 
Koh Mook - Koh Phi Phi
Transportmedel: Båt (ett byte av båt på Koh Lanta)
Kostnad: 950 baht
Tidsåtgång: 3-3,5h
Kommentar: Detta blev en de dyraste resorna för oss, troligtvis då Koh Mook var en så liten ö så de kunde trissa priserna en hel del. Hade möjligen varit billigare att boka denna resa tidigare, typ från Koh Lipe, men vi ville inte boka något i förväg.
 
Koh Phi Phi - Phuket town
Transportmedel: Båt + Taxi
Kostnad: 300 baht (Båt) + 100 baht/per (Taxi) (Vi delade taxi med två andra så totalt var priset 400baht)
Tidsåtgång: 2-2,5h (Båt) + 15min (Taxi) 
Kommentar: Ett råd är att ta reda på vilken färjeterminal båten man bokar åker till. När vi satt på båten fick vi reda på att vi skulle ankomma till en färjeterminal ca 10km från Phuket town, och 20km från Patong Beach. Vi blev därför på båten erbjudna att betala bussbiljetter till vår destination, som vi vårt fall var Patong Beach, för hutlösa priser. Vi frågade om det inte gick lokalbussar eller taxibilar från färjeterminalen till Phuket town (vilket vi ju såklart förstod att det borde göra) men fick ett otrevligt nej tillbaka. Vi bestämde oss dock oavsett för att inte boka några hutlöst dyra bussbiljetter utan istället försöka klara oss på egen hand. Tillsammans med ett annat par från Tyskland delade vi istället på en taxi från färjeterminalen till Phuket Town för att därifrån ta lokalbuss vidare till Patong Beach. Hade vi varit ensamma hade vi troligtis vandrat ut till den större vägen en bit från färjeterminalen för att antingen se oss om efter en lokalbuss eller en billigare taxi, men då vi var i sällskap med ett annat par varav en av de släpade runt på en stor rullresväska valde vi det enklare, och lite dyrare, alternativet. Skulle ni också anlända till samma färjeterminal som oss, 10km söder om Phuket Town (nära öarna Ko Tapao Noi och Koh Tapao Yai) råder vi er att inte lyssna på försäljarna som försöker lura er på pengar på båten genom att sälja dyra bussbiljetter med hänvisningen att det inte finns taxi eller lokalbussar att få tag på. Gå istället av färjan när ni kommer fram och promenera ner till närmaste stora väg. Det kommer troligtvis dyka upp en lokalbuss inom en snar framtid som kommer be er betala 20-30 baht för att ta er till Phuket Town, eller haffa en taxi om ni hellre vill det. Vi tog som sagt taxi från färjeterminalen och betalade 400baht totalt, vilket vi tyckte var lite dyrt för den korta resan på 15minuter.
 
Phuket Town - Patong Beach, Phuket
Transportmedel: Lokalbuss
Kostnad: 30 baht
Tidsåtgång: 45-60min
 
Phuket Town - Koh Tao (via Surat Thani)
Transportmedel: Lokalbuss + Buss + Nattbåt
Kostnad: 20 baht (Lokalbuss) + 200 baht (Buss) + 600 baht (Nattbåt)
Tidsåtgång: 20-30min (Lokalbuss) + 5-6h (Buss) + 8,5-9h (Nattbåt)
Kommentar: Vi valde att göra vår resa mellan Phuket Town och Koh Tao på egen hand och inte köpa en "paketresa" med buss och båt i ett. Vi insåg i efterhand att detta inte blev så mycket billigare än att boka en "paketresa" som dessutom hade sparat oss en del jobb. Men resan gick smidigt. Vi tog lokalbuss från Phuket Town till Busshållplats 2 i Phuket, därifrån tog vi en buss till Surat Thani och därefter nattbåt till Koh Tao. När vi blev avsläppta i Surat Thani blev vi körda gratis till färjeterminalen av en tuktuk. 
 
Koh Tao - Koh Phangan
Transportmedel: Båt
Kostnad: 350 baht
Tidsåtgång: 1,5-2h
 
Koh Phangan - Bangkok
Transportmedel: Båt + Nattbuss
Kostnad: 950 baht
Tidsåtgång: 5-6h (Båt) + 8h (Buss) 
Kommentar: I detta fall bokade vi en paketresa för att ta oss från Koh Phangan, detta var två dagar efter Fullmoonparty och därav var priserna något dyrare än det de är under andra period. Det kan vara en bra sak att känna till.
 
Bangkok - Chiang Mai
Transportmedel: Nattbuss
Kostnad: 600 baht 
Tidsåtgång: 10-11h
Kommentar: Detta var ett överpris, vi såg priser för 450 baht. Gå istället till stället där bussen avgår ifrån (ganska nära Khao San Road) och köp biljetter för bättre priser och få möjlighet att välja de bästa platserna samtidigt. I vårt fall kunde vi inte välja platser förrän vi kom dit precis innan avfärd och då var de bästa platserna (som helt klart är längst fram i bussen för bästa benutrymme) redan tagna.
 
Chiang Mai - Nong Khai (gränsen till Laos, nära Vientiane)
Transportmedel: Nattbuss
Kostnad: 820 baht
Tidsåtgång: 12,5h
Kommentar: Köp biljetter på busstationen för att få bäst priser. Går en nattbuss därifrån varje kväll.
 
 
 
Vi hoppas att detta ska vara till hjälp för er som planerar en resa genom underbara Thailand, och tveka aldrig när det kommer till att kolla olika priser för samma resa, ofta går det dessutom att pruta en del. Lycka till och njut av Thailand och allt det har att erbjuda!
 
En kommentar publicerat i På resande fot, Restips;
Taggar: Backpack Thailand, Bangkok, Buss Thailand, Busspriser Thailand, Båt Thailand, Båtpriser Thailand, Chiang Mai, Koh Kradan, Koh Lipe, Koh Mook, Koh Phangan, Koh Phi Phi, Koh Tao, Patong Beach, Phuket, Pris för transport i Thailand, Resa i Thailand, Transport Thailand, Vad kostar det att resa runt i Thailand, Öluff Thailand
#1 - - Hanna:

Vilken bra guide!

Svar: Åh, tack Hanna :)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson