Planerar du en Jorden Runt Resa?


Då och då får vi frågor från er läsare eller från följare på vår Instagram om tips och råd inför jorden runt resor eller långresor. De vanligaste frågorna rör budget. Innan vår resa startade delade vi ett inlägg om vad en jorden runt resa kostar men efter att nu ha rest i över ett år känner vi att vi har än mer kött på benen för att verkligen kunna ge er en tydligare bild av vad som är viktigt att tänka på när man planerar en budget inför en resa på en längre period.

Vi kommer även att dela med oss av våra bästa råd och tips för någon som planerar inför eller redan är ute på en långresa. 

Väcker detta andra frågor och funderingar som du önskar att vi skriver ett inlägg om så hör gärna av dig genom att lämna en kommentar så ska vi se vad vi kan knåpa ihop. 


Vad kostar en jorden runt resa eller långresa?

En måttstock som många använder sig av när det gäller pris för en långresa är att det ofta brukar kosta mellan 10.000 och 15.000kr per person och månad. Vårt snitt har dock varit något högre (ca 20.000kr per person och månad) vilket har sin förklaring i flera olika faktorer som vi kommer till senare. Så utifrån våra erfarenheter beror priset för en långresa på väldigt många olika faktorer som vi nu tänkte redogöra för var för sig. Utifrån dessa punkter kan man fundera på vilken nivå man vill lägga sin egen resa på för att få ut mest möjligt av den. Alla är vi olika och har olika önskemål och krav när det kommer till standard såväl som till vad för typ av aktiviteter man är intresserad av, och mycket mer. 

 

Viktiga faktorer när man budgeterat inför en jorden runt resa eller långresa:

1. Vart vill man åka? Dyra, medeldyra eller billiga länder? 

Av de länder vi besökt hör bland annat USA, Japan och Förenta Arabemiraten (Dubai) till de dyrare länderna, medan länderna i Sydostasien och Afrika samt Indien faller under kategorin billigt. Central- och Sydamerika är också ganska billigt, men möjligen snäppet dyrare än de riktigt billiga. Det är i alla fall vår uppfattning.


2. Vilken levnadsstandard vill man ha?

Att vara ute och resa en längre period låter för många som något helt fantastiskt, problemfritt och härligt. Att detta inte alltid eller helt stämmer är något man dock ganska snabbt kommer till insikt med. Att resa runt från plats till plats, leva ur sin ryggsäck och inte ha en plats att kalla hemma för en lång period blir för många jobbigt från tid till annan. Därför är det viktigt att tänka till på förhand vilken standard man vill ha på sin resa när det kommer till boende, mat, transportmedel osv. Detta är dock inte alltid så enkelt att på förhand veta, utan något många kommer underfund med under resans gång, så var det speciellt för mig (Sofia) som närmast fick en chock över hur jobbigt det ibland kan vara att resa. 


Våra erfarenheter när det kommer till levnadsstandard:

Boende: Vi har bott mycket på hostel och delat rum med mellan 2 och 20 andra personer, vi har också sovit på bussar, tåg och i bilen. Ibland kan man dock behöva lite privatliv och känna ett behov av att bara få stänga in sig, ha tillgång till en privat dusch och toalett för en natt eller två.Vi har spenderat våra nätter på allt från enklare hostel, bussar, bilsäte, tält och hårda tåggolv, till mindre privatrum och riktiga lyxhotell.


Mat:
Vi försöker äta mycket billig, lokal mat för att hålla nere matkostnaderna, och på de platser det finns möjlighet lagar vi då och då vår egen mat. Något vi har kommit fram till är att det är mycket vanligare med hostel som erbjuder kök i Central- och Sydamerika än vad det är i Asien och Afrika. Ibland vill man däremot helt enkelt inte ha något annat än en stor pizza eller ett fint köttstycke efter 20 måltider med stekt ris i rad. 

       
Ofta äter vi lokal billig mat, men det händer också att vi lagar eget, ibland är det enda som duger en stor pizza eller en saftig burgare. En gång försökte vi oss på en 2 kilos stek och en annan gång betalade vi över 4000kr för en middag på en lyxrestaurang.


Transport: När det kommer till transportmedel väljer vi i största möjliga mån de billigaste alternativet. Detta resulterar dock ofta i att vi spenderar nätter i obekväma bussäten på slingriga vägar med en luftkonditionering på max som förvandlar bussen till ett kylskåp och oss till ispinnar. Så av och till väljer vi bekvämare färdmedel så som tåg med sovkupé eller i vissa fall flyg - vilket givetvis triggar upp kostnaderna något. I USA hyrde vi tillexempel bil för att transportera oss från kust till kust och här i Vietnam har vi köpt mopeder som i skrivande stund tar oss från norr till söder.

 
 

Många är timmarna som har spenderats på bussar, nio veckor ägnades åt roadtrip med bil genom USA, tre dygn spenderades på tåg genom Afrika, en segelbåt tog oss från Colombia till Panama, i Japan investerade vi i ett sjudagstågkort, på öluffen i Thailand var det vanligaste transportmedlet diverse båtar medan vi i Vietnam tar oss fram på varsin moped. När resvägen är för lång eller när vi är riktigt lata bokar vi en flygbiljett.

 

3. Tänker ni er några dyrare aktiviteter och utflykter?

Något som har fått vår snittliga månadsbudget att stiga ganska ordentligt är utan tvekan dyra aktiviteter och utflykter. Till dessa hör bland annat Vandring till Machu Picchu (6dagar totalt), Segling från Colombia till Cartagena (5dagar totalt), Safari i Kenya och Tanzania (7-8dagar totalt), Bungeejump och Dykarcertifikat (5-6dagar totalt). Vårt bästa råd är att ha en egen post i budgeten för de dyrare aktiviteter och utflykter som man på förhand vet att man ska göra. 

4. Andra kostnader att räkna med i budgeten är; reseförsäkring (fruktansvärt tråkig utgift - men ack så viktig om olyckan skulle vara framme), visumkostnader och längre transporter. Till längre transporter menar vi främst de långa flygresorna som man eventuellt måste göra för att ta sig från en kontinent till en annan om man planerat att resa runt på större ytor, samt även resan från och till Sverige. 

 

Vår resrutt: 

 Mexico - Belize - Guatemala - Nicaragua - Costa Rica - Peru - Colombia - Panama - USA - Japan - Bali (Indonesien) - Kenya - Tanzania - Zambia - Sydafrika - Sofia hemma i två månader / Fredrik hemma i två veckor därefter besökte han Nepal och Indien på egen hand - Dubai - Indien - Malaysia - Thailand - Laos - Vietnam (nuvarande plats)

Vi har spenderat allt ifrån några få dagar till som mest 10 veckor i varje land och detta är givetvis också något att tänka på när det gäller budget - hur lång tid man tänkt spendera i dyra, medeldyra, respektive billiga länder. 

 

Våra tre bästa tips: 

1. Planera gärna en ungefärlig resrutt, men lämna utrymme till spontanitet och boka vidare resa under vägen. Vi lärde oss fort att det inte är kul att ha en begränsning i form av en bokad aktivitet i förväg då vi innan avresa hade bokat vår vandring till Machu Picchu. Vi hade estimerat allt för lite tid i Central- och Sydamerika vilket innebar att vi inte hann bli färdiga med det vi ville innan vi var tvungna att bege oss till Cusco i Peru. Vi löste detta genom att flyga från Costa Rica och därefter resa norrut igen istället. Därefter har vi bokat ytterst få saker på förhand, utan tagit det från dag till dag mer eller mindre. Man träffar så mycket människor på vägen som tipsar om nya platser och aktiviteter som man inte kände till och det är tråkigt att inte kunde besöka de platserna eller göra de aktiviteterna för att man har ett flyg bokat två dagar senare. Man kan också finna sig själv älska eller ogilla en plats som man därför vill stanna kvar i längre eller lämna så snart som möjligt.

2. Ge er tid för återhämtning, det är jobbigt att resa och ibland behöver man bara ta det lugnt och inte göra någonting. Känner ni att ni börjar tappa gnistan eller bara längtar hem till en lat söndag i soffan framför tv:n (Japp, det har jag gjort många gånger under vårt år), så ta er tid att vila. Boka ett hotellrum för två nätter, spendera en hel dag på hotellrummet framför en film om ni behöver det. Eller gå ut och ät något ”västerländskt” och gå på bio om ni känner för det. Pressa inte in massa aktiviteter och turistsevärdheter en dag när ni absolut inte känner för det. Lyssna på varandra och kompromissa. 

3. Ha roligt, gör det ni vill, lev livet. Festa som om det inte fanns någon morgondag, ät konstiga saker på marknader, gör saker ni aldrig trodde ni skulle vågat, bada nakna mitt i natten, bekanta er med nytt folk och haka på spontana, galna aktiviteter när det föreslås. Lägg ifrån er kameran ibland och bara njut och ta in allt runt omkring er. HAVE THE TIME OF YOUR LIVES!

 
3 kommentarer publicerat i På resande fot, Resrutt, Restips;
Taggar: Budget jorden runt resa, Kostnad jordenruntresa, Kostnad långresa, Planerar du en jorden runt resa?, Resebudget, Reserutt, Resrutt Jorden Runt, Restips, Vad kostar en jorden runt resa?, Vad kostar en jordenruntresa?, Vad kostar en långresa?, Vill du resa jorden runt?, Våra bästa restips
#1 - - Anna:

Hej!
Älskar eran blogg och tycker att ni gör ett grymt jobb!! Tänkte höra hur ni känner över att ha ändrat er resplan? Tänker att från början var det väl tänkt att ni även skulle besöka typ Australien och Nya Zeeland men att det inte blir av nu? Hur kom ni fram till vilka länder ni skulle skippa osv när det blev ändring i planerna? :)

Svar: Hej Anna! Vad roligt att höra att du gillar vår blogg! :)
Det stämmer att vi har ändrat vår resplan, det har vi gjort litegrann under hela resan men det är egentligen först nu när den närmar sig sitt slut som vi verkligen fått plocka bort länder, och Australien och Nya Zeeland hör bland annat till dessa. Anledningen till det är främst att vi insåg att vi reste lite för fort för vårt eget bästa, det blev jobbigt att stressa från land till land. Egentligen var det inget land vi ville skippa, men i slutändan blev det de länder som var lite längre bort och som var dyrare som fick stryka med. Det var givetvis lite tråkigt men vi har bestämt oss för att resa igen om ett tag och då fokusera på de länder som vi ”missat” denna gång. Så just nu känns det faktiskt bra, för det har gett oss möjlighet att verkligen utforska de senaste länderna ordentligt :)
Vi har lärt oss att det är viktigt att inte slaviskt hålla sig till en planering om det inte känns helt rätt och är nu nöjda med vårt beslut :)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson

#2 - - Staalnacke:

Tack för ett intressant inlägg! Jag är lite nyfiken på hur det kommer sig att ni återvände till Sverige under resan? Hade det med visumansökningar att göra eller hade ni redan sökt nödvändiga visum innan ni åkte? Varför jag undrar är för att jag fått uppfattningen att man oftast måste ansöka om visum från sitt hemland men å andra sidan kanske inte det stämmer?

Svar: Hej Mikael :) kul att du gillar det! Nej, det hade med hemlängtan och en mätthet på resande att göra för min (Sofias) del faktiskt. Jag hade väldigt mycket hemlängtan och var ganska trött på resandet i den stunden så bestämde mig för att ta en resepaus. När det gäller visum har vi inte behövt ansöka om det hemifrån någongång, men i vissa fall är det enklare eller närmast nödvändigt att göra hemifrån. Men de länder vi besökt har det inte varit några problem med :)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson

#3 - - Beauty Maniac:

Gud vad intressant att läsa! Fick svar på frågor jag inte ens visste att jag hade :)
Har ni haft tur med maten undrar jag bara? Jag tänkte angående matförgiftningar och sånt

Svar: Åh tack så mycket! Det var det som var målet med inlägget så jag är glad att det uppfyllde sitt syfte :)I det stora hela har vi haft väldigt tur med maten, givetvis blir man lite dålig i magen ibland, med diarré och sånt. Men utöver det har vi bara haft en allvarligare incident som inträffade efter vårt Indien besök. Det resulterade i att Fredrik hamnade på sjukhus i Kuala Lumpur (vi är tacksamma att vi hade hunnit dit och slapp uppsöka sjukhus i Indien) i två dagar. Vi vet fortfarande inte vad han ätit eller om det främst var dålig handhygien. Men han blev väldigt dålig i alla fall. Du hittar inlägget om hans sjukhusvistelse via denna länk (som jag inte får att fungera som hyperlänk: http://jordenrunt365.se/2018/march/inskriven-pa-ett-malaysiskt-sjukhus.html
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson