Avslutande delen av vår tågluff genom Indien

Vi spenderade nästan sex timmar på varsin brits i en kall tågvagn för att tillslut anlända till Jaipur. Tågresan gick bra och var långt mycket bekvämare än de skräckresor vi tidigare har utsatt oss för - tänker då i första hand på en 72timmar lång tågresa mellan Tanzania och Zambia - som ni så småningom kommer att du kunna läsa om när vårt inlägg om Afrika är färdigt. 
Klockan hade hunnit bli mycket innan tåget anlände på stationen och mörkret hade fallit innan tåget ens hade lämnat Agra, så i nattens dunkel letade vi oss fram längs Jaipurs gator för att med hjälp av mapsme lokalisera oss fram till vårt hostel. Det svåraste var inte att hitta utan att klara sig undan alla påstridiga tuktuk- och taxichaufförer som ibland tyckts ha lite svårt att förstå vad benen på oss turister kan användas till - de verkade alltid lika chockade och oförstående när vi artigt men bestämt gav ett nekande svar och fortsatte gå. Många följde efter en bit eller ropade efter oss några gånger innan de förstod att loppet var kört och att de nog skulle ha större lycka hos någon annan. Även en uteliggare envisade sig att erbjuda sin hjälp, något som vi tydligt visade att vi inte behövde då mapsme skötte det där med att guida oss alldeles utmärkt. Honom hade vi dock lite större svårigheter med att skaka av oss och det var först när personalen på hostelet bad honom att lämna - efter att han gjort några tappra försök att få dricks för sitt besvär att följa efter oss till vårt hostel - som han faktiskt gick sin väg, utan någon dricks förstås. 
Vi fick våra sängar och efter att vi hade fått hjälp med hur AC:n fungerade la vi oss tillrätta.i sängarna, utmattade efter resan och klara för att sova. Två minuter efter jag hade lyckats få på AC:n hörde jag dock från sängen under Fredriks hur en kvinnoröst bad mig att stänga av den igen då det var kallt. Vi hade uppenbarligen lite olika uppfattningar om temperaturen i rummet, men efter lite tyst muttrande till Fredrik stängde jag ändå av AC:n och lyckades somna ganska snart. 
 
Inför vår vistelse i Jaipur hade Fredrik givetvis skrivit upp en genomarbetad lista över vad Jaipur hade att erbjuda. Så efter att vi hade sovit ut ordentligt och ätit frukost tog vi hjälp av en tuktuk för at ta oss till stopp nummer ett som blev City Palace. På vägen dit njöt vi av den rosa staden som Jaipur även kallas på grund av sina många byggnader i rosa sandsten.
  
Inuti City Palace. Detta ger också en tydlig bild av varför staden kallas "the pink city". 
 
 Detta ska vara världens största enskilda föremål i rent silver, det finns två likadana - varav den andra står på andra sidan av ingången några meter till höger, utanför detta fotografis gränser. De rymmer 4000liter vatten vardera och fylldes på sin tid med heligt vatten från Gangesfloden för resor utanför Indien då ägaren, Maharaja, inte ansåg något annat vatten som drickbart eller som användbart vid religiösa ceremonier. Varje urna väger 345kg.
 
Rosa sandsten så långt ögat kan nå
 
Inne i palatsen möttes vi också av många otroligt vackra portar
 
Fredrik gör ett försök att öppna låsta dörrar
 
Ännu en port, denna gången med påfågelmotiv
 
Exakt allt bestod inte av rosa sandsten, några byggnader var också i marmor och andra för mig okända material
 
Rosa, Rosa, Rosa
 
 
Efter besöket på City Palace fortsatte vi till Hawa Mahal, Vindarnas palats. Detta är ett palats som består av fem våningar med ett fönsterantal på över 950st. De flesta av dessa fönster är inte större än en att man kan sträcka ut handen genom dem, vilket gör byggnaden väldigt charmig. Historian bakom detta palats är att kvinnorna förr i tiden kunde sitta och se ut över torget och basaren genom de små fönstrena utan att bli sedda från utsidan. Givetvis är stora delar av byggnaden byggd i rosa kalksten.
 
Hawa Mahal från bottenvåningen, bakom Fredrik syns många av de fönster som byggnaden mer eller mindre består av.
 
 
Kronan på detta verk skulle jag vilja säga är det som syns bakom Fredrik. De kupolliknande taken, fyllda med små fönster - detta ser även väldigt charmigt ut från utsidan.
 
Utsikten in i palatset från ett av de alla små fönstrena
 
De små kupoltaken och utsikten över Den rosa staden - som ni ser är det även många byggnader på andra sidan gatan byggda i rosa kalksten.
 
Tittut, det var alltså såhär kvinnorna satt förr i tiden när de i smyg satt och tittade ut över vad som ägde rum nere på gatan och på basaren under dem.
 
 
Från Hawa Mahals högsta punkt. Spirorna på kupoltaken är med största sannolikhet av bladguld. Det var också ett återkommande inslag på Indiens alla tempel. Tillsammans med rosa kalksten och marmor.
 
Utsikten över Jaipur
 
Vi hittade även några undangömda ställen inne i palatset där vi var helt själva. Det verkade inte som att så många tog sig tid att vandra runt och se sig om överallt. De flesta nöjde sig med att gå upp till toppen och sen ner igen.
 
 
Innan vi startade vår några kilometer långa promenad tillbaka till vårt hostel genom basarer och marknader stannade vi till för en kort drickpaus på ett café med utsikt mot Hawa Mahal templet - det var möjligen ännu mer speciellt från andra sidan gatan. 
 
Cafét vi stannade till på hade vi redan spanat in från ett av fönstrena på Hawa Mahal - tittar ni noga ser ni att det står Wind View Café - vi hamnade dock på granncafét till höger, men utsikten var lika slående där i från.
 
Utsikten ner på gatan mot utsiktscaféerna mitt emot Hawa Mahal
 
Vindarnas palats kan om möjligt ha varit ännu charmigare från utsidan. Och utsikten från vårt café var det inget fel på.
 
Det är bara att sätta igång och räkna fönster. Många fönster vetter ju dock in mot palatset, så ut mot gatan har vi ingen aning om hur många fönster det är. Vi räknade aldrig.
 
Vi stannade egentligen enbart till på detta café för utsiktens skull, därför sparade vi pengar genom att enbart beställa in en cola. 
 
Vi startade vår promenad tillbaka. Man kan ju undra hur mycket avgaser dessa grönsaker och frukter får utstå varje dag. Hon sitter alltså och säljer precis vid vägkanten, och även om Jaipur kanske inte var fullt lika kaotiskt som New Delhi så är vi fortfarande i Indien. Det vill säga - det är MYCKET trafik här hela dagarna. Men det är ungefär såhär frukt och grönsaker alltid säljs i Indien fick vi lära oss, och färgerna piggar ju i varje fall upp.
 
En typisk Indisk gata
 
En av alla basarer/marknades som vi promenerade förbi på vägen hem. Det blev många "No, thanks". 
 
 
Vår andra dag i Jaipur var kommen och vi startade dagen med ett försök att förlänga vår vistelse på hostelet vi bott på i två nätter. Dessvärre fick vi beskedet om att det var fullt och började fundera på vart vi istället skulle bo. Men vi behövde inte fundera särkilt länge innan vi blev erbjudna att sova på madrasserna i det gemensamma utrymmet. Givetvis till ett lägre pris än för en säng i ett dorm, så vi tackade såklart ja. Alla bäckar små. Framåt kvällen visade det sig att det var många som blivit lovade detsamma så det blev lite som att vara tillbaka på ett fotbollsläger från när man var liten och övernattade på ett gymnastiksalsgolv tillsammans med resten av laget. 

Innan vi fortsatte vår sightseeing tog vi oss till tågstationen för att boka in oss på tåget tillbaka till New Delhi nästkommande morgon. Denna gång stannade priset på något mellanting mellan dyrt och billigt, i förhållande till vad vi hade betalt vid de två andra tillfällena, för den knappt fem timmar långa resan betalade vi 60kr per person och tåget skulle avgå klockan sex på morgonen. 

Därefter återstod det för oss att utforska några Indiska fort, vi förhandlade till oss ett pris för en tuktukchaufför som skulle köra oss runt hela dagen till alla sevärdheter vi ville. Vi började med det kanske mest kända av Jaipurs fort, Amber Fort. På vägen dit stötte vi på allt från grisar och hundar, till kameler och elefanter.
 
Gatugrisar
 
Kamel i arbete
 
Elefanttransport
 
Efter att ha traskat upp för otaliga trappsteg nådde vi tillslut entrén till Amber Fort - som efter ytterligare trappsteg tog oss upp till huvudporten.
 
 
Utsikten från Amber Fort
 
Området omkring Amber Fort
 
Vackra detaljer
 
Tittar ut över en liten trädgård inuti fortet
 
Detaljer, detaljer, detaljer så långt ögat kan nå. Men vackert var det.
 
Det stod skyltar om att man inte fick fotografera elefanterna - så Fredrik fotade mig mot porten istället. Sen att elefanterna råkade gå förbi i bakgrunden är en annan sak. 
 

Vårt besök på Amber Fort följdes av ett besök vid Nahargarh Fort - dit menade dock tuktukchauffören att det skulle bli dyrare om han skulle köra oss då det var så långt, och enbart uppförsbacke. Efter lite ordväxling över att de lovat att köra runt oss vart än vi ville för att sedan komma med undantag, förhandlade vi oss tillslut till att lägga till i runda slängar 15kr för att även få skjuts upp dit. Totalpriset för dagens tuktukfärd stannade på i slutändan 85kr. Vi förstod ganska snart varför Nahargarh Fort inte riktigt kunde räknas med i priset för en dagshyra, vägen slingrade sig verkligen uppåt, uppåt och åter uppåt bland bergen - och distansen var nog drygt en mil enkel väg. Inte för att bensin är dyrt i Indien, och inte för att en TukTuk drar så mycket soppa heller - men det är uppenbart att det går åt mer när man kör upp för bergsväggar en längre tid än när man kör på plan mark. Väl uppe vid Nahargarh Fort bjöds vi på en fantastisk utsikt över kåkstaden Jaipur, och när vi kände oss nöjda återvände vi till vår chaufför som snällt väntat på oss utanför.
 
Ännu en vacker, detaljrik, port.
 
Utsikten från Nahargarh Fort, med dess långa murar som sträckte sig runt det.
 
På taket av Nahargarh Fort
 
Utsikten över Jaipur - en riktig kåkstad. Små fyrkantiga, kartongliknande hus är nästan det enda man kan se
 
 
 
 
På vägen tillbaka till vårt hostel bad vi vår chaufför stanna till snabbt vid en utsiktsplats mot vattenpalatset Jal Mahal för att knäppa några snabba bilder. 
 
 
Vi låtsades inte om alla blickar från indierna runt omkring oss utan blundande och fortsatte knäppa bilder. 
 
Ett oerhört vackert palats, mitt ute i vattnet. Jal Mahal, eller Vattenpalatset.
 
 
Eftermiddagen spenderas i lugn och ro på vårt hostel, i det gemensamma utrymmet - där vi så småningom också gjorde i ordning för att sova. Vi fick låna filtar och kuddar av personalen och paxade de bästa platserna när vi förstod att vi inte skulle bli ensamma. 
Innan vi kröp ner för att sova traskade vi iväg för att njuta av en sista måltid i Jaipur, det fick bli äkta vegetarisk indisk mat. Tre olika "geggor" varav en var med potatis och spenat, en med champinjoner och en med en typ av ost, paner - som vi hade lärt oss var väldigt vanlig i Indien. De var alla tre riktigt smakrika, och till det beställde vi såklart in naanbröd med vitlök. Något som blev lite av en stående order under vår vistelse i Indien, och som nästan också alltid blev en besvikelse - det var faktiskt få gånger vi fick in ett naanbröd som inte var väldigt torrt och med vitlöksbitar som inte bara ramlade av när man lyfte upp det. Ändå envisades vi med att fortsätta beställa in det. Allt utifrån ett minne från ett oerhört gott naanbröd som vi beställde in på ett hotell i Tanzania i höstas - men de naanbröd vi fick serverade i Indien nådde aldrig upp till samma nivå. 
Men i det stora hela var det en väldigt mysig och trevlig matupplevelse innan vi skulle slumra några timmar före avfärd mot New Delhi igen.
 
Äkta vegetarisk indisk mat i Jaipur.
 
 
Innan vi avslutade vårt Indien äventyr tillbringade vi några sista dagar i New Delhi. Vid det laget hade vi lärt oss att stå ut med trafikkaoset och börjat förstå oss på lite av den indiska kulturen och upplevelsen av staden blev ganska annorlunda mot vad vi hade tyckt bara några dagar tidigare. 
Vi tog tillfället i akt att utforska staden litegrann och besökte med hjälp av ett otroligt bra fungerande metrosystem. Vi var båda två ganska imponerade över hur bra metrosystemet var uppbyggt och hur smidigt det gick att ta sig runt med hjälp av det, speciellt med tanke på att vi tyckte att det fanns ganska mycket som inte fungerade alls och annat som fungerade ganska dålig och var ganska ogenomtänkt. 
 
Fruktmarknad i New Delhi 
 
Våra grannar utanför vårt hostel. Detta var alltså mitt i "centrum" av stadsdelen Paharganj, precis när man kom ut från gränden där vårt hostel låg. 
 
 
 AKSHARDAM TEMPLET - värt en egen rubrik
En av platserna vi besökte i New Delhi, och som också skulle komma att bli den plats efter Taj Mahal som imponerade mest på oss i Indien var Akshardam Templet. Detta helt magiskt vackra tempel, plus det stora området runt om, som var minst lika imponerande och detaljrikt som templet själv hänförde oss totalt. Inne på området var fotografering förbjuden, och det var något de höll så strikt på att man innan man gick in var tvungen att lämna in allt man hade med sig i telefon, kamera eller annan elektronikväg. Därför kanske man kan tro att besöket därinne inte blev så långt som det hade kunnat bli om vi hade haft möjlighet att stanna för att fotografera allting - men det visade sig bli närmast ett dagslångt besök innan vi kände oss färdiga att lämna ändå. Vi strosade runt, läste på skyltar, och fann oss själva ibland stå med gapande munnar stirrandes upp mot alla oerhört detaljrika skulpturer som täckte närmast varje centimeter av templet och alla närliggande väggar och byggnader.
Att gå in i Akshardam var helt gratis, något som för oss kändes märkligt med tanke på hur oerhört vackert och välbevarat det var.
Det man däremot kunde välja att betala för var entrén till en "utställning" som var helt valfri att besöka. Priset för denna utställning var 20kr per person och bestod av tre olika utställninghallar som var oerhört bra gjorda. I den första leddes vi från rum till rum där en historia utspelades som vi fick följa - totalt tog detta besök ungefär 45 minuter. Därefter leddes vi vidare till nästa utställning som bestod av en båtfärd där man åkte båt och fick ta del av olika kulturella och historiska händelser, båtfärden varade i kanske 15 minuter. Till sist avslutades "utställningen" med en film på 50 minuter, filmen hette Mystic India och var säkert väldigt intressant. Tyvärr hade personalen glömt att informera oss om att det fanns hörlurar med engelsk översättning, vilket bidrog till att vi förstod mycket lite av vad som sades under uppspelningen då orginalspråket var hindi. I ärlighets namn sov faktiskt jag större delen av filmen. Men i det stora hela var utställningen verkligen värd pengarna - och filmen hade garanterat varit uppskattad om vi bara hade fått information om översättningen. 
Efter några timmar började vi bli hungriga och bestämde oss för att ta oss ut för att leta reda på en restaurang för att äta lunch/middag. Men vi var snart tillbaka igen för att beskåda fontänshowen som ägde rumt varje kväll när mörkret hade lagt sig. Även denna fontänshow var det en liten symbolisk kostnad för att ta del av, hela 10kr per person. Vi hittade bra platser med utsikt över fontänen och såg hur mer och mer folk samlades för att få se showen, medan vi väntade åt vi popcorn och glass. Showen var riktigt bra gjord, dock var det mer som en teater, som de givetvis höll på Hindi - men tack vare en trevlig indier intill Fredrik fick vi översatt en del av historian ändå. 
 
Då vi inte fick fotografera inne på Akshardam Templet har vi heller inte några stora mängder fotografier att dela med oss av som ni förstår. Men en bild betalade vi för att få med oss när vi var på väg ut, och som allt annat på denna plats var det enbart ett symboliskt pris i jämförelse med vad man vanligtvis får betala för denna typen av bilder. 16kr gick fotografiet totalt på. Så detta dagsbesök ruinerade oss verkligen inte. I tillägg har jag valt att låna två bilder från google för att ni ska få en lite tydligare bild av varför vi blev så hänförda och imponerade. 
Länkar till hemsidorna där jag hämtat bilderna ifrån finns under bilderna - där kan ni också klicka er vidare för att se på fler bilder om ni blir nyfikna.
 
Vi med Akshardam Templet i bakgrunden
 
Lånade bilder från Google:
 
 
 
Vi besökte också andra sevärdheter så som Lotus templet, ett tempel - eller böneplats med form som en lotusblomma. Vacker byggnad som vi även fick gå in i, men vi hann aldrig riktigt förstå meningen med vårt besök där inne förrän det var dags att resa sig och gå ut igen. Troligtvis hade folk omkring oss ägnat tiden åt att be, medan vi satt och väntade på att kanske få se någon liten pjäs eller höra någon berätta historian om templet - men det kom alltså aldrig. 
 
Jag framför Lotus Templet
 
 
Vi besökte även Iskcon Templet, även detta en plats för bön och andra religiösa handlingar som hänger ihop med Krishnarörelsen, som vi gjorde vårt bästa för att förstå oss på, dock utan någon större framgång.
 
Utanför Iskcon templet
 
Fredrik vid entrén till Iskcon Templet
 
 
Inuti Iskcon templet
 
På golvet inne på Iskcon templet satt folk och sjöng och bad. Mantrat de i sången upprepade gång på gång var "Hare Krishna, Hare Krishna, Krishna Krishna, Hare Hare, Hare Rama, Hare Rama, Rama Rama, Hare Hare". En melodi som vi båda två hade lite svårigheter med att tvätta bort från näthinnan efteråt.
 
En annan av statyerna inne i Iskcon templet
 
Någon form av ritual som ägde rum inne i templet var när denna munk förflyttade det guldiga kärlet från huvud till huvud på de som trängt sig längst fram. Vi har ingen aning om vad det gjorde för nytta, men de vet de förhoppningsvis själva.
 
Always Chant... "Hare Krishna.." Or be unhappy?
 
Hare Krishna dockor
 
 
Vår sista dag i Indien gick till Mahatma Gandhis ära. Vi började med att besöka platsen där han ligger begravd, enbart för att mötas av en stängd och låst port och med vakter som förkunnade att det inte skulle öppna förrän dagen därpå då de skulle ha besök av någon som uppenbarligen ansågs viktigare än oss. Så det fick enbart bli några bilder från utsidan innan vi tog oss vidare till platsen där han den 30januari 1948 blev skjuten till döds, och där han också spenderade sina sista 144 dagar i livet.
 
De allra flesta har hört om Gandhi som, han som befriade hela Indien utan att ta till våld, men det var faktiskt väldigt intressant att få lite mer kött på benen om hans liv, och vad han faktisk betydde och fortfarande betyder för många i Indien och resten av världen. En verklig förebild var han, helt klart. 
 
En bit bakom denna port återfinns Mahatma Ganghis grav.
 
Gandhi Smriti, platsen där Gandhi levde sina sista dagar i livet innan han blev skjuten i nära anslutning till huset 
 
Gandhis sovrum under sin sista tid 
 
Platsen där Gandhi hade hans sista möte med Sardar Patel den 30januari 1948 mellan klockan 16 och 17 innan han lämnade för att gå ut och be - det var på väg till hans dagliga bönestund han några ögonblick senare blev skjuten
 
Vägen Gandhi gick från sitt rum till böneplatsen sin sista dag i livet
 
Fredrik och Gandhi
 
Området runt Gandhi Smriti och ganska mycket i mitten av denna bild syns platsen där han blev skjuten.
 
Hyllande ord från Albert Einstein om Gandhi.
 
Böneplatsen dit Gandhi var på väg när han blev skjuten, där han varje dag klockan 17 höll bönestund. 
 
Platsen där han blev skjuten och hans sista steg i livet.
 
Vila i frid
 
Vägen han gick mot böneplatsen hans sista dag, den var på den tiden inte stenbelagd utan han genade genom gräset då har var sen
 
 
 
 
 
Innan vi lämnade New Delhi och Indien besökte vi India Gate, som också den var avspärrad för viktigare individers besök. Här fastnade vi en stund då ett tjugotal indier stannade oss för att få ta selfies. Men tillslut lyckades vi slita oss loss.
 
India Gate
 
0 kommentarer publicerat i På resande fot, Sofia skriver;
Taggar: Akshardam, Akshardam temple, Akshardam templet, Amber Fort, City Palace Jaipur, Delhi, Den rosa staden, Fönsterpalatset, Gandhi, Gandhi Smriti, Hare Krishna, Hawa Mahal, India Gate, Indien, Indisk mat, Indiskt palats, Iskcon, Iskcon templet, Jaipur, Jal Mahal, Krishna, Lotus templet, Mahatma Gandhi, Nahargarh Fort, New Delhi, Palats, Rosa kalksten, The Pink City, Vattenpalatset, Vindarnas Palats