Bali - det kunde inte passat oss bättre!

Bali, du underbara Bali. Trots att vi inte gjorde allt för många knop under våra två veckor på denna Indonesiska pärla till ö så blev det ändå en av resans höjdpunkter så långt. Kanske just för att det var exakt vad vi då behövde. Lugn, ro och avkoppling, och ett hotellrum att kalla hemma för ett par nätter i sträck.
 
Ibland behöver man bara vara!
 
 
Pool, Strandliv, Bintang, Nasi Goreng, Sol, Bad och lata dagar sammanfattar nog bäst vår vistelse på Bali. De flesta dagar startades med frukost för att därefter bege oss till stranden, vissa dagar orkade vi dock inte ta oss längre än till poolen. Vi njöt av många fantastiskt vackra solnedgångar på Kuta Beach med en kall Bintang i handen, och jag (Sofia) fick startat flertalet mornar med löprundor längs med strandpromenaden innan jag väckte Fredrik för att äta frukost. Maten var oklanderig och fantastisk, både prismässigt och smakmässigt, och inte sällan smakade maten bäst på de billigaste ställena. Nasi Goreng blev en återkommande favorit, såväl som Satay (grillspett) och sammanfattningsvis kan vi nog säga att Bali toppar listan över bra mat för samtliga resmål vi besökt. 
 
Att njuta av en Bintang i solnedgången är livet!
 
Satay och kall Bintang, det blir inte bättre än såhär!
 
Mie goreng och grillspett vår första kväll. Bintangen blev ett årerkommande inslag.
 
Lata dagar på stranden
 
Ibland fastnade vi som sagt vid poolen, här i färd med att färdigställa ett blogginlägg.
 
Ännu mer mat, denna gången Sate Lilit - som vi läste oss till var den Balinesiska varianten av Satay (spett). Spetten serverades på en het kolbädd och var riktigt goda.
 
Sate Lilit på nära håll, två gånger beställde vi in denna rätt på samma mysiga restaurang. Härligt att hinna känna sig såpass hemmastadd att man kan skapa sig favoritrestauranger.
 
Handstående i solnedgången
 
Promenad längs med stranden tog oss till lugna och härliga platser.
 
Även dessa roliga figurer stötte vi på under vår strandpromenad
 
Mycket vattenlek blev det, perfekt badtemperatur.
 
 
På promenad genom Kuta
 
Ännu en magisk solnedgång
 
 
Och lite solnedgångslöpning hann jag också med
 
Det var en magisk kväll
 
 
Men givetvis tog vi några dagar för att utforska ön också, så med vinden i håret och hjärtat i halsgropen flög vi iväg på Balis gator på vår hyrda moppe. Som tur var lugnade sig pulsen snabbt och jag kände mig återigen lugn bakom Fredrik som fort fick full kontroll på såväl moped som på Balis minst sagt kaotiska trafik.
 
Fredrik teståker innan jag vågar hoppa upp bakom honom.
 
Under vår första utflyktdag tog vi oss lite norrut längs kusten för att besöka Tanah Lot templet, ett av Balis sju havstempel som enbart kan nås vid lågvatten då det annars ligger ute på en liten ö.
 
Entrén till Tanah Lot templet
 
Det första templet vi möttes av var Pura Batu Bolong, i nära anslutning till Tanah Lot
 
Första anblicken av Tanah Lot templet
 
 
 
Tvättar händerna i en helig källa
 
Och blir fin och välsignad
 
Även Fredrik fick en helig välsignelse av en glad Indones
 
Utsikt över Tanah Lot och området runt omkring
 
Vi beställde in lite lunch som vi njöt av med den härliga utsikten innan vi återvände till vårt hotell.
 
Efter första dagens uppvärmning av moppen kände vi oss tillräckligt klara för att ta oss an en längre färdväg upp till Ubud, där vi även bokat in en natt på ett boende för att hinna med allt vi tänkt oss. Vi gav oss iväg ganska tidigt på morgonen för att hinna i god tid till vår första aktivitet, gungan vid Zen Hideaway.
 
Och så var vi iväg
 
På vår färd körde vi om detta familjefordon...
 
Och denna hönstransport...
 
Vi hade fått besked om att det var möjligt att låna gungan från klockan 12, men att det med största sannolikhet även skulle vara flera andra sällskap där för att gunga och att varje sällskap skulle få ha den i 30 minuter. När vi anlände vid ca 10.30 var det däremot inga problem att ta ett fast grepp och svinga oss ut över branten med detsamma. Och den vyn sen, helt otroligt, långt nedanför oss forsade Ayung floden och grönskan som omfamnade oss var oerhört slående och vacker. Det är nog det närmsta vi båda kommit att bli religösa. Ganska exakt 30 minuter efter oss började fler besökade trilla in och vår tid var över, men wow, vilket upplevelse det var. Denna gungan vid Zen Hideaway ägs av privatpersoner som hyr ut denna plats via Airbnb, det innebär att man faktiskt kan bo på denna plats med fri tillgång till gungan under hela vistelsen. Helt klart en anledning att återvända för. 
 
En plats värd ett andra besök...
 
Efter våra 30 minuters gungande tog vi oss in mot Ubud och ägnade resterande del av eftermiddagen åt att promenera genom hela Ubud till Goa Gajah templet, även kallat Elephant Cave, för att senare prova på den Indonesiska specialitén Babii Guling, som enligt oss dock inte var någon vidare specialité, innan vi begav oss vidare till kvällsunderhållningen som var en typiskt balinesisk eld och transshow som kallas Kecak. 
 
Promenad genom Ubud
 
Vid ingången till Elephant Cave i Goa Gajah templet
 
En fontän i Goa Gajah templet
 
När vi vandrade neråt i området vid Goa Gajah möttes vi av otroligt vacker grönskande natur
 
Och utsikten neråt var verkligen inte fy skam
 
 
Ännu en ny maträtt att prova, denna gången Babi Guling (helstekt spädgris om jag förstått det rätt). Detta är tydligen en väldig specialite på Bali som tidigare enbart serverades på högtider, men som nu alltså finns att få tag på på en del restauranger. Vi tyckte dock inte detta var någon direkt höjdare, men smaken är ju som baken.
 
 
Efter en natt på ett hostel i Ubud var det dags för en utflykt till Risterassen Tegalalang strax norr om Ubud, vi startade tidigt på morgonen för att hinna se soluppgången över risfälten, dock blev vi missledda av vår kartapp MapsMe som hade två ställen markerade på kartan med just detta namn och givetvis hade jag klarat att välja fel (visste inte då att det fanns flera platser utmarkerade). Så medan dagen grydde åkte vi på folk- och biltomma gator på vår moped för att tillslut anlända till just ingenting, och efter lite extra kontroll på kartan hittade jag tillslut den riktiga platsen som inte låg så långt bort fågelvägen, men då mopeder är kända för att inte kunna simma eller köra på vatten fick vi ta en lång omväg för att komma oss över den flod som rann mellan oss och vår riktiga måldestination. Men när vi väl kom fram till risterassen blev det en bra stund i alla fall. Vi traskade runt en stund och njöt därefter av en frukost/lunch från en restaurang med fantastisk utsikt över risfälten. 
 
 
Äntligen framme vid risfälten. Och ja, vi hade hjälm - det passade bara inte på bild sa Fredrik.
 
Vandrar runt bland Tegalalangs risterasser
 
Blickar ut över risfälten
 
Fredrik hjälpte till med bärandet lite också.
 
 
 
Ett bättre sätt att starta dagen på
 
Här var platsen för vår frukost/lunch (till höger i bild) med fantastisk utsikt över de ändlösa terasserna.
 
 Glada och redo att gasa vidare söderut igen
 
 
Väl tillbaka i Kuta njöt vi av våra sista dagar i paradiset i lugn och ro, bland annat försökte vi oss på ett nytt försök att bli surfare genom att hyra surfbrädor på stranden. Sist vi testade på surfing var i Hawaii 2011, och även om vi minns en del av tekniken efter den lektionen vi tog där så kan vi nog med handen på hjärtat säga att vi inte riktigt kan kalla oss surfare ännu. Min egen åsikt är att det är oerhört tungt för armarna, och inte blev det lättare av att vågorna på Kuta en utav dagarna var så höga att det tog närmare 10 minuter att ens komma ut och upp på brädan. Fredrik däremot är känd för att inte ge upp, och som längst var han ute i närmare två timmar och fick till några bra försök, men ingen av oss kan säga att vi egentligen red på en våg någon gång, även om bilderna ibland visar tendenser till det. Men nära skjuter ingen hare. Och nära hjälper en inte upp på en våg. Med facit i hand så behöver vi träna och nöta, nöta, nöta för att en vacker dag kunna kalla oss för surfare, och med det sagt har Fredrik större potensial att lyckas än mig, som gärna ger upp lite väl lätt. 
  
Paddla, paddla, paddla...
 
Och ställ dig upp innan ögonblicket rinner förbi
 
Ett av många fina försök..
 
Och ännu ett..
 
Då och då for brädan iväg lite väl fort och Fredrik hann inte riktig med
 
Men härliga scener bjöd han på ändå
 
Efter närmare två timmar i vattnet var han både trött och ganska mörbultad när han kom upp, och märkt av skav och blåmärken lite varstans var han också.
 
Bara att ta sig ut för mig blev en av dagarna en riktig utmaning, vågorna var höga och strömmarna starka. 
 
Många var gångerna när jag funderade på att bara vända in igen och skita i det, vilket jag också gjorde en gång - men sedan ångrade jag mig och tog mig ut igen.
 
Även jag fick till några fina försök
 

 
 
Efter två fantastiska veckor på Bali kände jag att jag behövde få med mig ett litet minne vidare, det fick bli en ny frisyr i form av braids på ena sidan. 
 
Här flätas det, smått smått smått.
 
Och detta blev resultatet, jag kände mig som en riktig vagabond.
 
Och så var vi tillbaka på flygplatsen för att flyga vidare mot nästa världsdel - Afrika.
#1 - - Susanne Hellström :

Härliga foton 😍
Ser svårt ut att lära sej surfa 🤔
Kram 🤗😘

Svar: Ja, det är verkligen lättare sagt än gjort. Mycket träning krävs :)
Sofia Bertilsson & Fredrik Eriksson