Vårt motorcykeläventyr genom Vietnam - Del 1

Av någon anledning bestämde vi oss för att en bussresa på 26 timmar var bättre än en timmas flygresa. Eller okej, billigare. Oavsett orsak så var det på det viset vi transporterade oss från Luang Prabang i Laos till Hanoi i Vietnam. Det var en minst sagt en svängig resa på de laotiska och såsmåningom vietnamesiska bergsvägarna, detta gjorde att vår sömn inte bara blev ganska kvalitetslös utan även rätt så vinglig. Två pauser gavs vi under denna långa resa, en vid gränsen till Vietnam och en för lunch dagen därpå. Det var två trötta backpackers som anlände till Hanoi ett drygt dygn senare.
 
 Välkommen till Vietnam!
 
Våra liggplatser som vi spenderade 26 timmar i. 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
Våra första dagar i Hanoi spenderade vi åt att leta efter två motorcyklar till oss för att så snart som möjligt kunna påbörja vår resa söderut i landet. Vi gjorde ett kort besök på en verkstad/försäljningsställe där Fredrik fick provköra sina första manuella hojar och jag, efter ett snabb provkörning av en semiautomatiskt motorcykel, bestämde mig för att satsa på en fullt automatisk skoter istället (för säkerhets skull). Därefter startade det riktiga sökandet som främst fokuserades på facebook gruppen Vietnam backpackers travel and sales där backpackers säljer vidare sina motorcyklar till nästa äventyrslystna resenär. Vår andra dag i Hanoi var både jag och Fredrik ägare (dvs innehavadre av ett blått plastkort med den ursprungliga ägarens namn på - japp, det är så det går till!) av varsin motorcykel, och vi var färdiga för nästa stora äventyr. Glömde jag förresten att nämna att Fredriks hoj blev beslagtagen av polisen efter bara två timmar, det blev den hur som helst, på grund av en felparkering. Efter lite fjäskande fick vi ut den gratis, dock med resultatet att polismannen lyckades sparka sönder växelpedalen när han skulle lirka ut den från "parkeringen". Polisen ledde motorcykeln till en liten miniverkstad längre ner på gatan som skruvade lite och därefter kändes det som att den fungerade bra igen. 
 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
Innan vi satte av söderut på våra nyinförskaffade hojar hakade vi på ett annat par på en episk tur till Halong Bay kallad Castaway, organiserad av hostelkedjan Vietnam Backpackers. Det blev tre dagar i vackra Halong Bay, med otroligt mycket härliga människor och lite för mycket alkohol. Men det var verkligen värt det. 
 
Hela gänget i vår grupp klara för en riktig paradisfest!
 
Flytande små byar i Halong Bay
 
Vår privata partyö i Halong Bay
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
Givetvis utforskade vi Hanoi lite innan vi slutligen lämnade staden. Vi gjorde bland annat ett besök till det beryktade Hoa Lo fängelset. Detta är ett fängelse som byggdes och styrdes av fransmännen under kriget mot Frankrike som pågick i över 100år från 1846 till 1954. Därefter användes det även under Vietnamkriget mot USA mellan 1955 (1957 enligt vissa källor) och 1975 och flera amerikanska soldater spenderade flera år i detta fängelse. Det vi fick ta del av inne på fängelset var hemskt, det är obegripligt hur människor kan vara så ofattbart grymma mot varandra. De som fängslades här var i stor utsträckning kringsfångar men även närmast oskyldiga människor som kanske sagt något som inte föll fransmännen i smaken. Det var män såväl som kvinnor och deras barn som spärrades in här. Tillvaror för de amerikanska fångarna var dock långt mycket humanare än det ni ser på bilderna. Bilderna är från när Fransmännen styrde, och de får tala för sig. 
 
   
   
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
Vi provade även på Vietnametisk hotpot med en blandning av biff, fläsk, fisk och skaldjur.
 
 
Så var dagen äntligen kommen för oss att bege oss ut i den kaotiska Vietnamesiska trafiken. Ja, jag (Sofia) var till och från så nervös att jag hade kunnat kissa på mig bara av blotta tanken att försöka ta mig fram på dessa gator, men så snart vi kom iväg kändes det bättre. Vi startade tidigt på morgonen för att undgå den värsta trafiken, men det tog oss ändå över en timma att ta oss den första milen ut ur denna gigantiska stadskärna. På vägen fick vi stanna för vårt första besök på verkstaden, det var polisens verk som gav sig till känna igen vilket resulterade i att Fredrik inte helt fick ordning på sina växlar. Men efter lite hammrande och skruvande satt växelpedalen snart ordentligt fast och vi kunde fortsätta vår färd.
 
Redo för avfärd, bara hjälmen som ska på.
 
 
Vår första dag körde vi närmare 20mil och anlände framåt eftermiddagen till vårt Homestay utanför Ninh Binh. 
 
I Ninh Binh mötte vi upp våra fina tjejer Biim och Sandra som vi första gången träffade på Koh Lipe i Thailand 1,5 månad tidigare. Tillsammans med de och deras nyfunna vän, finska Sandra, gjorde vi ett besök vid "det liggande drakberget" (The Lying Dragon Mountain) och åt middag ihop. 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
Tre dagar tog det oss sedan att ta oss ner till nästa destination, grottbyn Phong Nha. Det var tre dagar kantade av skyfall, vackra bergsvägar och minnesvärda möten med lokalbefolkningen. 
 
(Tryck på bilderna för förstoring) 
 
 
Väl framme i Phong Nha log solen mot oss igen, dock spenderades mestadelen av vår tid i denna lilla by åt besök i mörka grottor. Phong Nha är nämligen grottornas grottby, här finns både världens största och världens tredje största grotta, och en hel hög med andra grottor. Att besöka Hang Sơn Đoòng, världens största grotta, hade varit coolt, men att göra ett besök dit kräver i första hand väldigt mycket pengar, närmare bestämt 3000 dollar (drygt 25.000kr) för en sexdagars tur in i grottan. Dessutom krävs det att man bokar långt i förväg, 500-600 turister släpps in i grottan årligen och år 2017 tog det bara 20 timmar från att bokningen öppnades till det att platserna var slutsålda. Även utflykterna till Hang Én, världens tredje största grotta, var fullbokade ett par veckor framåt i tid så vårt slutgiltiga val föll därför på en dagsutflykt till Paradise Cave. Denna grotta är hela 31km lång och sträcker sig genom bergen ända till Laos. Turen såldes som en grottvandringstur på 7km enkel väg, men det stod för oss ganska klart att det inte handlade om några 7km, möjligt att det handlade om 7km tur och retur. Oavsett var detta en oförglömlig utflykt. Första kilometern gick genom den upplysta delen i grottan som är otroligt stor och vacker, för att sedan smyga oss iväg från övriga turister och utrustade med pannlampor utforska de djupare och mörkare delarna av grottan. Vi kröp genom trånga utrymmen, fångade vattendroppar som föll från grottans tak med tungan, gled ner i en kall vattengrop, travade oss fram ett par hundra meter helt utan någon ljuskälla, simmade genom en grottflod och åt lunch med utsikt över en gigantisk solstråle som sken ner i grottan från en öppning i grottaket. 
 
 
Den upplysta första kilometern av Paradise Cave
 
         
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
Innan vi lämnade Phong Nha gjorde vi också ett äventyrligt besök i Dark Cave. Med zipline tog vi oss till grottöppningen för att sedan vandra in i grottan för ett uppfriskande gyttjebad innan vi tvättade av oss inne i floden inne i grottan som också hade en egen strand. Vi paddlade sedan kajak tillbaka för att kasta oss i floden från en annan zipline. Det blev en bra dag, och ett perfekt avslut på vårt besök i denna härliga lilla by som vi varmt kan rekommendera. 
 
 
  
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
En tidig morgon i ett disigt Phong Nha
 
 
Vackra landskap och underbara vägar att susa fram på
 
 
   
  
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
0 kommentarer
publicerat i På resande fot, Sofia skriver;
Taggar: Castaway, Dark Cave, Gyttjebad, Halong Bay, Hanoi, Hoa Lo, Hoa Lo fängelset, Honda Win, Hotpot, Motorbike, Motorcykel, Motorcykel roadtrip, Mud bath, Ninh Binh, Paradise Cave, Phong Nha, Roadtrip, Vietnam, Vietnamkriget, Yamaha Nuovo

Sammanfattning: Laos

Då har vi kommit till vår sammanfattning för vår tid i Laos och vi börjar som vanligt med resrutt.

Resrutt:
Vi spenderade totalt 13 dagar och 13 nätter i Laos och resrutten såg ut som följer:

 
1. Vientiane
2. Vang Vieng
3. Luang Prabang


Kostnadsöversikt

Vår dagsbudget i Laos följer samma budget som i övriga sydostasien, det vill säga 275kr per person och dag. Med två något dyrare aktiviteter inräknade i form av "Rice experience" (besök på en risfarm) och matlagningskurs  landade vi på 307kr per person och dag. Boendet i Laos var bland det billigaste hittills vilket hjälpte oss att hålla nere de dagliga kostnaderna ordentligt. I det stora hela var det enkelt att hålla budgeten i Laos då det mesta var väldigt billigt och vi tänka oss egentigen aldrig ens för, och är sammanfattningsvis nöjda med kostnaden för vistelsen i detta land.
 
Såhär såg fördelningen ut (exkl visum, dykning och zipline):
Mat 37% (varav 87% restaurang/gatumat/snabbmat och 13% butik/hemlagat)
Transport 14%
Boende 15%
Akiviteter och Inträden 24%
Administrativa kostnader (kontantuttag) 2%
Övrigt 8%
 
 
Diverse Fun Facts: (alla belopp gäller för oss båda tillsammans)
 
Dyraste Restaurangmåltid: 110kr (Middag, Luang Prabang)
Billigaste Restaurangmåltid: 30kr (Middag, Vang Vieng / Lunch, Luang Prabang)
Dyraste transport: 780kr (Buss Luang Prabang, Laos - Hanoi, Vietnam (26h))
Längsta tid på en sammanhängande resa: 26h (Buss Luang Prabang, Laos - Hanoi, Vietnam)
Billigaste transport: 13kr (Buss Thailändska gränsen - Vientiane (30min))
Flest antal nätter spenderade på ett och samma ställe: 5 nätter (Vang Vieng Rock Hostel, Vang Vieng)
Billigaste boende (per natt): 70kr (Ali Backpackers, Vientiane)
Dyraste boende (per natt): 100kr (Vang Vieng Rock Hostel, Vang Vieng)
 
Totalt antal timmar på diverse transportmedel:
Buss: 24,75h
Moped: 6h
Tuk Tuk: 0,5h
 
Antal måltider på restaurang, gatumat/snabbmat respektive "hemlagat"/butik:
Restaurang: 17
Snabbmat/Gatumat: 2
 
Antal nätter vi spenderat på diverse platser:
Sovsal: 10
Privat rum: 2
Buss: 1
 

Två veckor genom grönskande Laos

En tidig morgon ankom vi med buss till en liten Thailändsk by vid gränsen till Laos. Härifrån tog vi en tuktuk till en plats där vi beviljades utträde ur Thailand för att sedan ta en buss över en flod innan vi ankom till entrén till Laos. Under 2018 har skandinaviska medborgare fritt visum i 15 dagar så inträdet gick väldigt smidigt och bäst av allt kostnadsfritt.
 
Våra första dagar spenderades i huvudstaden Vientiane, ingen supermärkvärdig stad i våra ögon men vi gjorde det bästa av vår vistelse. Första dagen tog vi en promenad och inom loppet av några minuter befann vi oss i en sandstorm som övergick i regn och kraftig vind. När vi efter en rask promenad genomblöta kom tillbaka till vårt hostel hade delar av taket på övervåningen rasat in vilket resulterat i en översvämning som personalen jobbade med att lösa. 
De oväntat kraftiga vindarna fällde mycket i sin väg

Hostelpersonal i fullfart för att få ordning på översvämingen efter ovädret som slog till med full kraft.
 
 
Med lokalbuss tog vi oss till Buddha park och möttes av en oerhört stor mängd statyer va alla dess slag. En del klättrade vi upp på för att få en fin utsikt över parken. Helt klart värt ett besök om man ändå är i Vientiane.  
           
 (Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
En promenad i Vientiane tog oss till stadens triumfbåge, mer känd som Patuxai Victory Monument. 
 
  
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
En av de bättre Pad Thai måltiderna bjöds vi på i Vientiane. 
 
 
Färden tog oss därefter vidare till Vang Vieng, en liten mindre och enligt oss mycket mysigare stad. Här blev vi kvar i fem nätter och två av dagarna hyrde vi moped för att utforska närområdet. Tillfälle gavs också för Sofia att lära sig att köra moped. Något som startades med ett dikesbesök efter två minuter, för att sedan våga sig på ett nytt försök några timmar senare på en närmast tom grusbelagd landningsbana. Vår andra mopedutflykt i Vang Vieng gjorde vi på varsin moped och Fredrik var riktigt glad över jag lyckats övervinna min rädsla och lärt mig älska friheten det innebär att susa fram på en moped. 
 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
En av utflyktsmålen var en utsiktsplats som efter en riktigt knivig och närmast farlig klättrig bjöd oss på en vidunderlig utsikt över det vackra och gröna Laos. Vi var verkligen förundrade och positivt överraskade över all grönska och fantastisk natur som mötte oss i Laos.
 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
En annan dag spenderades åt att flyta runt i badringar på en flod, varvat med några stopp för att dricka öl och hoppa från hopptorn.  
 
  
(Tryck på bilderna för förstoring)
 

Vår sista kväll i Vang Vieng spenderade vi på bästa tänkbara sätt på det klockrena stället Smile Beach Bar. Här njöt vi av kall öl, goda hamburgare, bekväma hängmattor och en fin solnedgång bakom bergen. En helt klart värdig avslutning av vårt besök på denna plats.
 
 
Med buss gick resan sedan vidare till Luang Prabang, vårt tredje och sista stopp i Laos. Här startade vi vår vistele med att uppsöka den Vietnamesiska ambassaden för att ansöka om visum till nästa land. Detta bidrog också till att vår vistelse i staden blev så lång som fem nätter då vi tvingades vänta över helgen på att visumen skulle bli färdiga. Under tiden såg vi till att uppleva allt vad denna stad och dess omgivning hade att erbjuda.
Bamboo Bridge i Luang Prabang är en bro byggd i Bambu som på grund av högt och allt för strömt vatten plockas ner under sex månader varje år. Vi hade tur att vara där under perioden där den var på plats.
 
Vår mopedutflykt till Kuang Si Waterfalls ca 3 mil från Luang Prabang var en riktig höjdare. De naturliga poolerna som ledde fram till det riktigt uppseendeväckande vattenfallet var otroligt vackra och givetvis tog vi oss ett dopp i det ganska kalla vattnet och lekte modeller för en stund. Vi slogs gång på gång av den oroliga grönskan och de klara färgerna som gjorde hela stället oerhört vackert. 
 
   
  
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
Vi ägnade en halvdag åt att lära oss den Laotiska matlagningskonsten på en matlagsningskurs som startade med ett besök på den lokala marknaden. Vi gjorde matlagningskursen med restaurangen Tamarind, och kan varmt rekommendera den till andra som besöker Luang Prabang.
 
Marknaden i bilder:
     
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
Matlagningskursen i bilder:
 
  
 
 
Rätterna vi lagade var: 
Sticky Rice
Dippsåser (en salsa och en med aubergine)
Ångad fisk i bananlöv
Citrongräs fyllda med kycklingfärs och örter
Sallad med buffalofärs och örter
Efterrätt i form av lila sticky rice med cocosnötsås och blandad lokal frukt
 
 
Vi tog också tillfället i akt att lära oss risproduktionens tretton steg genom ett besök på Living Land Farm där vi fick möjlighet att agera risfarmare för ett par timmar. Det var otroligt intressant och vår syn på ris kommer aldrig vara den samma efter detta besök. 
 
        
 (Tryck på bilderna för förstoring)
 
0 kommentarer
publicerat i På resande fot, Sofia skriver;
Taggar: Backpacka i Sydostastien, Backpacking, Badringar, Bamboo Bridge, Bamboo Brigde Luang Prabang, Buddha Park, Buddha Park Vientiane, Kuang Si Waterfall, Laos, Living Land Farm, Luang Prabang, Matlagningskurs, Moped, Pad Thai, Patuxai, Patuxai Victory Monument, Risfarm, Risodling, Scooter, Smile Beach Bar, Sydostasien, Tamarind a taste of laos, Triumfbåge, Tubing, Vang Vieng, Vientiane, tamaring cooking school
Visa fler inlägg