Två veckor genom grönskande Laos

En tidig morgon ankom vi med buss till en liten Thailändsk by vid gränsen till Laos. Härifrån tog vi en tuktuk till en plats där vi beviljades utträde ur Thailand för att sedan ta en buss över en flod innan vi ankom till entrén till Laos. Under 2018 har skandinaviska medborgare fritt visum i 15 dagar så inträdet gick väldigt smidigt och bäst av allt kostnadsfritt.
 
Våra första dagar spenderades i huvudstaden Vientiane, ingen supermärkvärdig stad i våra ögon men vi gjorde det bästa av vår vistelse. Första dagen tog vi en promenad och inom loppet av några minuter befann vi oss i en sandstorm som övergick i regn och kraftig vind. När vi efter en rask promenad genomblöta kom tillbaka till vårt hostel hade delar av taket på övervåningen rasat in vilket resulterat i en översvämning som personalen jobbade med att lösa. 
De oväntat kraftiga vindarna fällde mycket i sin väg

Hostelpersonal i fullfart för att få ordning på översvämingen efter ovädret som slog till med full kraft.
 
 
Med lokalbuss tog vi oss till Buddha park och möttes av en oerhört stor mängd statyer va alla dess slag. En del klättrade vi upp på för att få en fin utsikt över parken. Helt klart värt ett besök om man ändå är i Vientiane.  
           
 (Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
En promenad i Vientiane tog oss till stadens triumfbåge, mer känd som Patuxai Victory Monument. 
 
  
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
En av de bättre Pad Thai måltiderna bjöds vi på i Vientiane. 
 
 
Färden tog oss därefter vidare till Vang Vieng, en liten mindre och enligt oss mycket mysigare stad. Här blev vi kvar i fem nätter och två av dagarna hyrde vi moped för att utforska närområdet. Tillfälle gavs också för Sofia att lära sig att köra moped. Något som startades med ett dikesbesök efter två minuter, för att sedan våga sig på ett nytt försök några timmar senare på en närmast tom grusbelagd landningsbana. Vår andra mopedutflykt i Vang Vieng gjorde vi på varsin moped och Fredrik var riktigt glad över jag lyckats övervinna min rädsla och lärt mig älska friheten det innebär att susa fram på en moped. 
 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
En av utflyktsmålen var en utsiktsplats som efter en riktigt knivig och närmast farlig klättrig bjöd oss på en vidunderlig utsikt över det vackra och gröna Laos. Vi var verkligen förundrade och positivt överraskade över all grönska och fantastisk natur som mötte oss i Laos.
 
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
 
En annan dag spenderades åt att flyta runt i badringar på en flod, varvat med några stopp för att dricka öl och hoppa från hopptorn.  
 
  
(Tryck på bilderna för förstoring)
 

Vår sista kväll i Vang Vieng spenderade vi på bästa tänkbara sätt på det klockrena stället Smile Beach Bar. Här njöt vi av kall öl, goda hamburgare, bekväma hängmattor och en fin solnedgång bakom bergen. En helt klart värdig avslutning av vårt besök på denna plats.
 
 
Med buss gick resan sedan vidare till Luang Prabang, vårt tredje och sista stopp i Laos. Här startade vi vår vistele med att uppsöka den Vietnamesiska ambassaden för att ansöka om visum till nästa land. Detta bidrog också till att vår vistelse i staden blev så lång som fem nätter då vi tvingades vänta över helgen på att visumen skulle bli färdiga. Under tiden såg vi till att uppleva allt vad denna stad och dess omgivning hade att erbjuda.
Bamboo Bridge i Luang Prabang är en bro byggd i Bambu som på grund av högt och allt för strömt vatten plockas ner under sex månader varje år. Vi hade tur att vara där under perioden där den var på plats.
 
Vår mopedutflykt till Kuang Si Waterfalls ca 3 mil från Luang Prabang var en riktig höjdare. De naturliga poolerna som ledde fram till det riktigt uppseendeväckande vattenfallet var otroligt vackra och givetvis tog vi oss ett dopp i det ganska kalla vattnet och lekte modeller för en stund. Vi slogs gång på gång av den oroliga grönskan och de klara färgerna som gjorde hela stället oerhört vackert. 
 
   
  
 
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
Vi ägnade en halvdag åt att lära oss den Laotiska matlagningskonsten på en matlagsningskurs som startade med ett besök på den lokala marknaden. Vi gjorde matlagningskursen med restaurangen Tamarind, och kan varmt rekommendera den till andra som besöker Luang Prabang.
 
Marknaden i bilder:
     
(Tryck på bilderna för förstoring)
 
Matlagningskursen i bilder:
 
  
 
 
Rätterna vi lagade var: 
Sticky Rice
Dippsåser (en salsa och en med aubergine)
Ångad fisk i bananlöv
Citrongräs fyllda med kycklingfärs och örter
Sallad med buffalofärs och örter
Efterrätt i form av lila sticky rice med cocosnötsås och blandad lokal frukt
 
 
Vi tog också tillfället i akt att lära oss risproduktionens tretton steg genom ett besök på Living Land Farm där vi fick möjlighet att agera risfarmare för ett par timmar. Det var otroligt intressant och vår syn på ris kommer aldrig vara den samma efter detta besök. 
 
        
 (Tryck på bilderna för förstoring)
 
0 kommentarer publicerat i På resande fot, Sofia skriver;
Taggar: Backpacka i Sydostastien, Backpacking, Badringar, Bamboo Bridge, Bamboo Brigde Luang Prabang, Buddha Park, Buddha Park Vientiane, Kuang Si Waterfall, Laos, Living Land Farm, Luang Prabang, Matlagningskurs, Moped, Pad Thai, Patuxai, Patuxai Victory Monument, Risfarm, Risodling, Scooter, Smile Beach Bar, Sydostasien, Tamarind a taste of laos, Triumfbåge, Tubing, Vang Vieng, Vientiane, tamaring cooking school